Woning in dorp of stad splitsen mag

Je woning splitsen en de helft verkopen of verhuren, mag dat? In dorpen en stad van gemeente Schagen vaak wel. Het gemeentebestuur van Schagen staat er in principe positief tegenover. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Bijvoorbeeld dat er altijd een vergunning voor moet worden aangevraagd. Deze vergunning kan onder voorwaarden worden verleend. Een van de afwegingskaders is bijvoorbeeld dat er genoeg parkeergelegenheid moet zijn.

Ook moet de woning in de bebouwde kom staan. De woning moet uiteraard groot genoeg zijn om te splitsen. Het moet wel zo zijn dat de tweede woning volwaardig is. Dus een zelfstandige woning is met sanitair etc. Het aantal woningen in gemeente Schagen kan hierdoor toenemen. Dat vinden burgemeester en wethouders niet erg. “Het is een gelegenheid om zo het woningenbestand te doen toenemen,” zegt wethouder Jelle Beemsterboer. “Gezien de vraag naar woningen en het feit dat we alle inwoners fijn willen laten wonen, is dit een goede oplossing.”

Voor woningsplitsing in de bebouwde kom kan de gemeente een zogenaamde ‘kruimelvergunning’ afgeven. Het is helaas niet mogelijk om een woning te splitsen in het buitengebied. De vergunning die gebruikt wordt om het splitsen toe te staan, kan namelijk alleen gebruikt binnen de bebouwde kom.

Als de aanvrager een vergunning krijgt, wordt ook het adresnummer van de gesplitste woning anders. Eén van de twee woningen krijgt het oude nummer. Welk nummer de andere woning krijgt, hangt af van de situatie. Het kan bijvoorbeeld 10 en 10a worden, maar als er ruimte is kan het ook 10 en 12 worden.

Meer informatie is te zien op www.schagen.nl of telefonisch 0224-210 400 vragen naar Jos de Lange.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info