Woonzorggroep Samen ontvangt certificaat dementievriendelijke organisatie

Woonzorggroep Samen heeft het certificaat ‘dementievriendelijke organisatie’ gekregen. Hans Groenendijk, raad van bestuur, heeft het certificaat vanmorgen officieel overhandigd gekregen vanuit de landelijke organisatie Samen Dementievriendelijk. Het certificaat geldt voor alle locaties van Samen.

“Niet alleen in onze eigen werkomgeving hebben we veel te maken met mensen met dementie, ook in de samenleving komt dit steeds meer voor. Bij Samen voelen we ons betrokken bij mensen met dementie. Voor hen proberen we dagelijks een zo veilig en vertrouwd mogelijke omgeving te creëren. Dit maakt het niet meer dan logisch dat we ons ook blijvend inzetten voor een dementievriendelijke samenleving.”

Groeiend aantal mensen met dementie

Noord-Holland Noord telt momenteel ongeveer 11.500 mensen met dementie. Door de vergrijzing stijgt dit aantal in 2040 tot ca. 24.500. Zeventig procent van het aantal mensen met dementie woont thuis en neemt deel aan het maatschappelijk leven. Zij bezoeken net als iedereen winkels, horeca, maken gebruik van het openbaar vervoer en bezoeken een hobby- of sportclub.

“Mensen met dementie blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Hierdoor neemt onze maatschappelijke verantwoordelijkheid toe. Het herkennen en weten hoe je mensen met dementie kunt helpen, is daarin belangrijk”, aldus Hans Groenendijk. “Alle medewerkers binnen Samen worden dan ook opgeleid in dementiezorg via een e-learningtraject. Of het nu gaat om medewerkers met dagelijks cliëntcontact of niet, dat maakt niet uit. Iedereen krijgt de gelegenheid om dit scholingstraject te volgen.

Hoe meer mensen zich bewust zijn van de impact van dementie op de samenleving, hoe beter. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Samen Dementievriendelijk helpt mensen in de samenleving hun kennis over dementie te vergroten en hoe om te gaan met mensen met dementie. Om Noord-Holland Noord nog dementievriendelijker te maken, willen we het stokje overdragen aan onze samenwerkende wooncorporatie Woningstichting Anna Paulowna. Een aantal van de locaties waar wij zorg en ondersteuning verlenen, worden door deze organisatie beheerd. Wij dagen hen uit om ook het certificaat ‘dementievriendelijk’ te behalen.”

Over Woonzorggroep Samen

Woonzorggroep Samen is dé partner bij het ouder worden in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon. In en vanuit twintig locaties levert Samen zorg, welzijnsdiensten en behandeling, ook bij mensen thuis. Samen met de cliënt kijkt Samen naar wat er nodig is en waar naasten kunnen bijspringen. Zo helpt zij ouderen hun kwaliteit van leven zoveel mogelijk te behouden, of soms zelfs te verbeteren. Kijk voor meer informatie op www.woonzorggroepsamen.nl of bel 088 – 619 4000.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info