Zandtemer dorpsplaatjes in Drents archief.

Een poosje terug ontvingen we twee foto’s van dhr. Leo van Bemmelen uit Schoonebeek.

Hij is gepensioneerd fotograaf en betrokken bij het Drents Archief. Hij was tegen een negatief collectie aangelopen van hoofdonderwijzer Ben Schröer. Ben Schröer was hoofdonderwijzer (en fotograaf) in het dorp Nieuw-Schoonebeek in Drenthe, rond de jaren 20 van de vorige eeuw en was getrouwd met Ann Immens. In dat archief kwamen twee onbekende dorpsgezichten voor. Na wat speurwerk kwam hij er achter dat het twee winterse dorpsgezichten van ’t Zand waren.

Hoe komen nou twee Zandtemer dorpsplaatjes in het Drents Archief terecht?
Daar vonden we twee antwoorden op.

Ten eerste in het ‘programma der Missiedagen te ‘t Zand op 1, 2 en 3 juni 1924’.

Op pagina zes staat dat de ‘Tekst der te zingen liederen’ door het Gemengd Zangkoor onder leiding staan van ‘den heer Adr. Kager, met begeleiding van Mevrouw E. Grin-Immens’. Ook komt de heer J.A. Grin in de lijst voor als bas zanger.

Mevrouw E. (Eleanora) Grin-Immens was een zus van Ann Immens, de vrouw van Ben Schröer.

Ann Immens had ook nog een broer, Charles Immens, die is jarenlang hoofdonderwijzer geweest op de R.K. school in Harenkarspel, Kerkbuurt. Een kleinzoon van deze Charles Immens bevestigd ook dat het een zeer muzikale familie was.

 

Ten tweede vinden we de naam van Johannes Adrianus Grin terug op de lijst van leerkrachten van de St. Jozefschool aan de Keinsmerweg. Hij kreeg een tijdelijke aanstelling in 1916 en een vaste aanstelling in 1923. J.A. Grin en E. Grin-Immens waren een echtpaar.

Ben Schröer zal dus ergens in de winters rond 1920 in ’t Zand zijn geweest. De foto’s zijn in verschillende jaren gemaakt, helaas niet gedateerd.

Het was voor de familie Schröer-Immens waarschijnlijk een meerdaags familiebezoek, want vanaf Nieuw-Schoonebeek (tegen de Duitse grens, vlakbij Emmen) naar de Kop van Noord-Holland reizen, zo’n honderd jaar terug, was geen eenvoudige opgave. Daar trok je wel een paar dagen voor uit voor een familiebezoek

De familie Immens (oorspronkelijk Stadskanaal) is overigens een echte onderwijs familie. Vader Karolus Immens was hoofdonderwijzer in Rijpwetering en ook zoon Frans was onderwijzer in de buurt van Arnhem.

 

Op de ene foto een winters gezicht vanaf de Rijksweg, op de andere foto een winterse vlotbrug met daarop  de drie kinderen van Charles Immens.

 

Adri de Wit

Met dank aan Leo van Bemmelen, Schoonebeek en Theo Volkers, secretaris Historische Verenging Zijpe