Zorgvuldig participatieproces naar zoeklocaties opwekking duurzame energie

Windmolens langs de N9? De inwoners hebben er grote zorgen over geuit. Dit is reden voor burgemeester en wethouders om in de Regionale Energiestrategie 1.0 (RES) alleen nog zoeklocaties te hebben voor zonne-energie. In feite wil wethouder Hans Heddes pas verder als de inwoners goed kunnen meepraten.

In gemeente Schagen werd voor de RES 1.0 gezocht naar locaties voor zon- en windenergie. Op de voorlopige kaart zijn zoeklocaties voor wind- en zon gekomen. Wegens zorgen onder de inwoners wil wethouder Hans Heddes niet nu al zoeklocaties voor wind op de kaart. Hij wil eerst goed in gesprek met alle betrokkenen voor er ook maar enig besluit over wordt genomen.

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om een zorgvuldig participatieproces op te zetten voor de RES 2.0. Inwoners en ondernemers hebben de afgelopen twee weken naar aanleiding van een bewonersbrief grote zorgen geuit over de mogelijke plaatsing van windmolens langs de N9. Hierdoor is het college van mening dat het van belang is om inwoners en ondernemers eerst goed mee te laten denken over de locaties en voorwaarden van zoeklocaties. Wethouder Hans Heddes: “De afgelopen periode zijn er veel reacties binnengekomen. Hierin zijn duidelijke zorgen geuit over de zoeklocaties wind, die in de Regionale Energiestrategie 1.0 staan. Wij stellen daarom voor om de zoeklocaties zon + wind te vervangen voor zoeklocaties zon. De RES wordt iedere twee jaar opnieuw vastgesteld. Voor de invulling van de zoeklocaties zon en eventueel voor wind richting de RES 2.0 wordt een zorgvuldig participatietraject georganiseerd.

Eerdere besluitvorming
De inbreng van de inwoners en de gemeenteraad op de RES 1.0 is afgerond. De gemeenteraad stemde op 15 september 2020 in met de concept RES NHN. De uitkomsten van de digitale consultatie van de inwoners en de wensen en bedenkingen van alle gemeenteraden in Noord-Holland Noord zijn samengebracht in de reactienota ‘Op weg naar RES 1.0’. De reactienota is op 15 december 2020 door het college vastgesteld. Tot 1 maart 2021 konden de zoeklocaties lokaal worden uitgewerkt en werd gekeken naar maatschappelijk draagvlak. Zodat de RES 1.0 op 1 juli 2021 zou worden vastgesteld door alle gemeenteraden. Deze periode is voor gemeente Schagen te kort gebleken om een zorgvuldig participatieproces in te richten en uit te voeren. “Wij gaan eerst uitvoerig met alle partijen om tafel, voordat wij überhaupt een besluit nemen over waar en hoe wij duurzame energie gaan opwekken”, aldus wethouder Heddes.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info