Zwerfafvalproject scholen Schagen

Op maandag 5 maart 2018 start het zwerfafvalproject 2018. Net als voorgaande jaren doen rondom deze maand de basisscholen in de gemeente Schagen mee aan het zwerfafvalproject.

Dit jaar gaan rond de 1400 kinderen van 18 basisscholen uit de gemeente Schagen rondom school, in de aangrenzende woonwijken en natuurterreinen zwerfafval opruimen. Zij doen dat met afvalgrijpers en vuilniszakken verstrekt door de gemeente.

Met de actie laten ze zien dat het niet normaal is om kauwgom, blikjes, flesjes, papiertjes, plastic zakjes, snoepverpakking, etc. achteloos te laten vallen op straat, in de berm of plantsoen. Dat afval hoort namelijk ook in een afvalbak.

 

Gemeente is blij met deze actie

De wethouder Afvalzaken geeft het startsein van de opruimactie bij een school in zijn gemeente.

Hij ondersteunt zo deze opruimactie en hoopt dat niet alleen de leerlingen maar ook volwassen beter met klein afval omgaan, door dit niet zomaar op straat en in de bosjes te gooien. De schoolkinderen schrikken (zo blijkt ieder jaar) van de honderden kilo’s zwerfafval die met de actie wordt opgeruimd. Door ook in de klas voorlichting te geven, komen de kinderen er achter hoelang het duurt voor zwerfafval is verteerd en wat het doet met ons milieu. Hierna gaan kinderen vaak anders om met zwerfafval.

 

Zwerfafval, mooi niet!

In opdracht van de Gemeente Schagen is de actie opgezet door het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie de Groenling te Schagen. Medewerkers van dit centrum verzorgen ook de begeleiding en les op school. De gemeente voorziet de kinderen van afvalgrijpers, vuilniszakken, handschoenen en veiligheidshesjes. Het personeel van openbare werken zorgt ervoor dat het vuil bij de scholen wordt opgehaald. Velen helpen dus mee om de gedragsveranderingscampagne succesvol te laten verlopen.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info