Informatie

Pleinfeest ’t Zand

Historie Pleinfeest-comité

In 2014 werd op initiatief van de Dorpsraad ’t Zand en de Zakenclub het plein bij de Spar supermarkt geheel gerenoveerd. Met hulp van een groot aantal vrijwilligers, werd de oude bestrating gerooid en mooie nieuwe tegels werden weer neergelegd. Dit alles werd gedaan onder leiding van de ‘ondernemer van het jaar’ Jan Schilder Multiservice. En met inzet van loonbedrijf Sneekes voor het verplaatsen van de ondergrondse lege flessencontainers. Voor de aankleding van het plein werd een beroep gedaan op Stef van den Berg die 10 grote bloempotten voorzag van mooie, vrolijke planten. En ook niet onbelangrijk: door Cock Tuin en Chiel Kooijman werden 2 nieuwe zitbanken gemaakt die een prominente plaats kregen op het plein. Dit alles werd mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de nieuwe gemeente Schagen.

Op datzelfde moment kwam het zogenaamde Braderie-comité tot de conclusie dat het geen zin meer had om voor ’t Zand de jaarlijkse braderie te organiseren. Door geringe belangstelling van ondernemers en particulieren bleef de braderie en de kofferbakmarkt te kleinschalig

Door de goede contacten tussen Dorpsraad en Zakenclub, ontstond het idee om het gerenoveerde plein officieel te openen en daar iets bijzonders bij te organiseren. Het ‘oude’ braderie-comité werd uitgebreid met een vertegenwoordiger van de Dorpsraad en de Stichting Stimulering Dorps-activiteiten.

En op 23 augustus 2014 was het zo ver. Op het plein stonden grote tenten het was prachtig weer. Het plein werd geopend door wethouder Sigge van der Veek en werd daarbij geholpen door Ad en Dorien Schilder (kinderen van Jan en Ester). Tevens werden de vrijwilligers nog even in het zonnetje gezet, want zonder hun medewerking was het niet gelukt om het plein weer knap te krijgen. Vervolgens was er een openbaar Italiaans buffet, waar alle dorpsgenoten voor waren uitgenodigd. Zo’n 150 inwoners van ’t Zand hadden daar gehoor aan gegeven en met zeer veel hulp van de toenmalige kok van ons Zorgcentrum De Zandstee (Rob Kortekaas), werd er een fantastische maaltijd aangeboden. Dit alles natuurlijk met muzikale medewerking van Jo van de VRO.

De reacties op dit feest waren zeer goed en het publiek was zeer enthousiast. Men vroeg of er een vervolg kwam.

In 2015 heeft het nieuwe Pleinfeest-comité op het plein een zogenaamde Boerenbruiloft georganiseerd. Hierbij waren 10 paren, gekleed in originele Westfriese klederdracht, die de wedstrijd aangingen om gekozen te worden tot ‘bruidspaar van het jaar’. Die eer kwam uiteindelijk terecht bij het paar Truus Johannes en Ton van der Logt. Ook nu weer een grote opkomst en door de kok van De Zandstee was een echte Westfriese maaltijd bereid, met grauwe erwten incluis.

In 2016 was het thema “De Wind in de zeilen” en werd medewerking verleend door het Shantykoor ’t Scheepstuygh, onder leiding van Gerrit vd Belt. Wederom was de opkomst groot en de maaltijd met daarin veel vis verwerkt, weer heerlijk.

2017 stond in het teken van ‘275 jaar ’t Zand’. Ook het pleinfeest nam dat thema over en er waren allemaal oud Hollandse spelen beschikbaar voor de deelnemers aan de dorpsmaaltijd. Het weer gooide echter roet in het eten. Door harde wind en regen was het niet mogelijk om het feest op het plein te organiseren en moest worden uitgeweken naar de recreatiezaal van De Zandstee. Wel lekker gemakkelijk voor de kok, maar qua ruimte was het erg behelpen. Gelukkig hadden we wel een mooi optreden van ‘Popkoor ’t Zand’.

Het jaar 2018 kreeg als thema ‘Oktoberfest’ en onder de mooie klanken van het feestorkest ‘de vrolijke noot’ uit Waarland/’t Veld werd het weer een gezellig samenzijn op het Plein. Helaas was de temperatuur niet zo hoog, maar bier in grote pullen verhoogde de feestvreugde. Ook de acts die het orkest uitvoerde tijdens het maken van de Beierse muziek, werkte mee aan toch weer een mooi feest. Vanuit De Zandstee werd het eten weer verzorgd en ook dat had Duitse invloeden.

En nu 2019: het thema is ‘Amsterdamse middag’. Het Pettemerkoor De Laatste Druppel zal komen zingen en ook een draaiorgel van de Helderse draaiorgelvrienden zal aanwezig zijn. De voorbereiding zijn in volle gang, de kok heeft weer een nieuw menu bedacht, dus laat maar komen. Het Pleinfeest zal zijn op zaterdag 31 augustus a.s. van 16 tot 20 uur.

Het Pleinfeest-comité, anno 2019 bestaat uit: Adri de Wit, Jo en Bas Linting, Carla Nielsen, Corina van der Vlugt en Gerard Schouten.