Een rondje met de kooiker door Eendenkooi ’t Zand

De gids van Landschap Noord-Holland neemt je op zaterdag 9 mei mee naar Eendenkooi ’t Zand. Een eendenkooi was altijd een geheimzinnige plek waar de kooiker in stilte en in eenzaamheid probeerde eenden te vangen. Pottenkijkers waren daarbij niet gewenst, maar als je geluk had mocht je een ‘kijkje achter de schermen nemen’. Zo zijn er nog wel meer uitdrukkingen die iets te maken hebben met de eendenkooi. De gids legt het u allemaal uit.

Er waren in vroeger tijden vele honderden eendenkooien in Nederland, waar ieder jaar duizenden vogels het leven lieten. Tijdens de excursie worden alle geheimen van de kooiker onthuld. Hoe zorgt hij dat de eenden de vangpijp in zwemmen? Hoe zorgt hij dat de eenden niet merken dat hij vlak bij ze in de buurt is? In de vorige eeuw zijn veel eendenkooien verdwenen. Het loonde steeds minder om de eenden te vangen. Momenteel zijn er nog iets meer dan honderd eendenkooien in Nederland waar eenden worden gevangen. Dat gebeurt bijna nergens meer voor de consumptie. Bij ’t Zand krijgen ze een ring om de poot voor onderzoek en worden daarna weer losgelaten.

Tijdens de excursie zult u merken dat de eendenkooi ook in trek is bij allerlei andere vogels. De eendenkooi is een bijzondere mix van een eeuwenoud ambacht en spannende natuur, dus meer dan genoeg redenen om eens een kijkje achter de schermen te komen nemen!

Tijd: 13.30-15.00 uur
Vertrekpunt: Korte Bosweg 47A, 1756 CA ’t Zand
Kosten: € 7,-, Beschermers € 4,-. Kinderen tot 12 jaar € 3,-, van Beschermers € 2,- U kunt zich opgeven via de website www.gaatumee.nl. Bel voor meer informatie 088-0064455 (tijdens kantooruren).

Foto: Uitleg van de kooiker bij de vangpijp. Foto Sylvia Leentvaar.
Foto: Uitleg van de kooiker bij de vangpijp. Foto Sylvia Leentvaar.
Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info