De Pen is bij… Gerard Schouten

In deze rubriek leveren we om de twee weken de pen af bij een Zandtemer.

De pen is deze keer bij… Gerard Schouten. “Ik ben geboren 28 juli 1961 en werkzaam bij de politie. Begonnen bij de rijkspolitie in Stede Broec, waar ook onze 2 oudste kinderen zijn geboren. In de warme zomer van 1994 vanuit Grootebroek, waar we 12 jaar hebben gewoond, in ’t Zand komen wonen, omdat ik op het politiebureau in Schagen kwam te werken. Onze jongste is officieel in Alkmaar geboren, maar na 1 dag toch al een echte Zandtemse geworden. Januari 2014 zijn Mirjam en ik 30 jaar getrouwd, nadat wij elkaar in de 4e klas van de Havo (Han Fortmancollege te Heerhugowaard) hebben leren kennen. In onze tijd in Grootebroek was ik erg actief in de vakbond en ondernemingsraad, dus voor mijn werk. Toen we in ’t Zand kwamen wonen ben ik mij echter meer voor het algemeen belang in gaan zetten.”

 

Vragen en antwoorden

Hoe lang ben je al Zandtemer?
Sinds juli 1994 dus. We wonen hier nu dus bijna 19 jaar. Ik heb zelf nog nergens zo lang gewoond, want door het werk van mijn vader (ook politie) ben ik in mijn jeugd vijf keer verhuisd. Met andere woorden: Het bevalt me hier wel.
Wat bevalt je aan ’t Zand?
Wat ik erg waardeer is de saamhorigheid. Hoewel de maatschappij steeds individualistischer wordt en het af en toe voelt als ‘roeien tegen de stroom in’ lukt het ons op vele momenten toch nog om met elkaar iets te presteren of feest te vieren. Dit moet ook zo blijven, want samen kun je meer, dan alleen. Mirjam is afkomstig uit Waarland en dat dorp is voor mij vaak een voorbeeld van innovatie en saamhorigheid.
Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?
Er zijn er eigenlijk twee. Ik mag graag in het hertenkamp zijn en heel af en toe een hengeltje uitgooien in de vijver. Maar ook het uitzicht op de Kanaalkade, vanaf de Oude Rijksweg, met het brede kanaal voor de deur vind ik een mooi plaatje.
Wat is je mooiste herinnering?
Het is door velen al genoemd, maar de geboorten van je kinderen zijn natuurlijk indrukwekkende gebeurtenissen. Maar ook het feit dat ik in 2011 de 4daagse van Nijmegen met Jeroen kon lopen en Mirjam en Irene ook samen over de streep kwamen, gaf mij wel een gevoel van trots.
Waar kun je o.a. van genieten?
Van muziek. Bijvoorbeeld een live optreden van Earth Wind and Fire of genieten van de opzwepende zang van Ruth Jackot. In het verleden heb ik ook zelf wel gespeeld en ging vaak naar optredens van bv de Marinierskapel of het Pasveerkorps uit Leeuwarden.
Wat mist ’t Zand?
Het zou mooi zijn als we meer middenstand in ons dorp terug konden krijgen, maar ik denk dat dit alleen lukt als we een invoerheffing gaan heffen bij de rotonde voor boodschappen die we buiten het dorp doen. De winkelcentra in de omgeving hebben echter een grote aantrekkingskracht, waar ikzelf ook niet altijd tegen op kan. Het is dus logisch dat er niet zo maar een ondernemer zijn nek uitsteekt om iets nieuws in het dorp te beginnen. Daarom hulde voor de paardenboet en Florina en natuurlijk onze Spar en alle andere winkeliers.
Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?
Nou eigenlijk nergens voor……….., toch Mirjam?
Als ik aan ’t Zand denk, dan…
Denk ik aan ons prettige huis en heerlijke straat waar we al een aantal jaren in september weer wat proberen te organiseren in het kader van Burendag en na afloop samen genieten van een buurtbarbecue.
De pen gaat naar Zandtemer… omdat?
Carla de Wit, van de Korte Bosweg. Omdat ik het heel knap vind dat zij ‘s morgens heel vroeg, zes dagen in de week, 52 weken per jaar, zorgt voor de verdeling van de kranten en het bezorgen er van. Het wordt als een vanzelfsprekendheid ervaren dat er ’s morgens een krant in de bus zit, maar men vergeet dat dit wel door iemand gedaan moet worden die door weer en wind die krant in de bus moet doen. (Bedankt Carla, Riet, Claire en Denie).