Hans Tempelman exposeert zijn String Art in het Zijper Museum

Vanaf 6 januari 2024 zullen de werken van Hans Tempelman gedurende drie maanden de gast-expositieruimte in het Zijper Museum te Schagerbrug vullen.

Wie is Hans?

Hans is een geboren Haarlemmer, maar al een kleine 50 jaar inwoner van de kop van Noord-Holland. Eerst met zijn gezin een kleine 20 jaar woonachtig in Schagen, daar was hij ook lid van de vrijwillige brandweer. Later runde hij 10 jaar – samen met zijn inmiddels overleden vrouw Jacqueline – dierenpension de Stolpen in Schagerbrug en dus inwoner van toenmalig gemeente Zijpe. Inmiddels is Hans alweer 20 jaar woonachtig in Sint Maartensbrug.

Zijn gehele leven is Hans al een bezige bij. Zo gaf hij naast zijn werkzame leven, waarin hij als chef-monteur elektrotechniek in de bouw werkte, les aan brandweerlieden. Ook was hij altijd aan het verbouwen en klussen: thuis, in het eigen bedrijf of bij vrienden en familie. Twee rechterhanden dus. Sinds zijn pensioen heeft Hans ook tijd om zijn creativiteit te ontplooien. Eerst heeft hij een aantal schildercursussen gevolgd en sinds een aantal jaren heeft hij String Art ontdekt.

Wat is String Art?

String Art letterlijk vertaald is Draad Kunst. De decoratieve werken worden gemaakt met hout, spijkers en draad. Bij String Art worden spijkers volgens een patroon in een houten paneel geslagen. Met draad worden de spijkers vervolgens omwikkeld c.q. verbonden zodat een figuur gevormd wordt. De houten panelen kunnen van verschillende afmetingen zijn en hetzelfde geldt voor de toegepaste spijkers. Door ook te variëren in materiaal- en kleurgebruik van het draad, heeft Hans een heel divers pallet aan kunstwerken gemaakt. Hoe is String Art door Hans toegepast? Naast figuren die als decoratie aan de wand gehangen kunnen worden, heeft Hans enkele klokken en tafeltjes voorzien van geometrische figuren. Als variant heeft hij enkele teksten op panelen vormgegeven. Maar inmiddels heeft hij ook een eerste portret gemaakt. En enkele keren heeft Hans zijn ‘draad kunst’, ook wel ‘spijker kunst’ genoemd, gecombineerd met een foto. Met name in de wintermaanden maakt Hans tijd voor deze hobby. Werk verkopen heeft hij nog niet gedaan. Veel werken heeft hij t.b.v. de expositie tijdelijk terug moeten vragen van vrienden en familie aan wie hij de werken geschonken heeft. Werk in opdracht maken heeft hij ook enkele keren gedaan en vindt hij leuk, maar het blijft hobby.

 

Het museum is geopend op zondag- en maandagmiddag van 12.00 – 16.30 uur
Entree: € 5,-
Meer informatie kunt u vinden op https://www.zijpermuseum.nl 
Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751CB  Schagerbrug

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info