Informatie

Biljartvereniging K.O.T.

De naam van de zo roemrijke Stolper Biljartclub was gewoon K.O.T. Daar waren twee redenen voor: Ten eerste als je van o een u zou maken er een woord zou ontstaan wat toen nog alleen in bed werd gebruikt. Wij toen al wisten dat het woord met een U een begrip zou worden in de toekomstige taalcultuur. Verder is nog nooit bewezen dat Krijt (Op Tijd) enige invloed zou hebben op het verbeteren van de stootprestatie.

Oprichting
Opgericht in de barre winter van 1979 na een enerverende prikwedstrijd op de Stolper ijsbaan. Het doel was te voorkomen dat het leven niet uit bollen en bunders alleen kon bestaan. Oprichters waren J. Raatgers, voorzitter timmerman, Peter Clemens wedstrijdleider (iets met bollen), Bert Bruin penningmeester (ook iets met bollen), Martien Konijn, iets met trekkers (later heel veel).

Café
In oktober 1979 gestart in het prachtige café De Stolp met aan het roer de onvergetelijke en nog nimmer overtroffen kastelein J. Dekker +, die zelf ook lid was van de club. Na twee seizoenen ging het café over in andere handen zonder biljart. Noodgedwongen uit moeten wijken naar Café Kennedy waar Jan Mulder de scepter zwaaide en waar we het 25 jaar hebben uitgehouden. Daar zou ik menig boek over kunnen schrijven. Jan Mulder, Ronald Bos, Richard en Willy en toen kwam de laatste uitbater ene Sidney. Ook dit café, dat inmiddels de Troubadour heette, was niet meer te redden. En nu hebben we onze laatste rust-biljart-plaats gevonden in Café de Jonge Prins. Hier hopen wij ons einde te vinden. De club heeft altijd uit zo’n tien leden bestaan. Dat is genoeg voor één biljart. De vaste avond is donderdag geworden. De spelsoort is variabel dus onbekend, ieder lid heeft zo z’n eigen methodes, alhoewel het libré schijnt te heten. De traditionele start is de tweede donderdag na de Zantemer kermis. We stoppen zo rond 1 april

Tot slot, velen zijn geweest, velen zijn gekomen. De Stolper biljartclub K.O.T. hoort tot één van mijn mooiste dromen.

Biljartvereniging KOT

V.l.n.r.: P. Zomerdijk, H. van Lierop, P. Clemens, B. Bruin, L. Dignum, S. Straathof, K. van Diepen, J. Raatgers, J. van der Ploeg en M. Konijn. (Foto: Hester Broersen)

Op bovenstaande foto staan de huidige leden van deze roemruchte biljartclub.Deze foto is gemaakt tijdens het seizoen 2011-2012.

De leden:
Jaap van der Ploeg  – Zijper Bregmankampioen
Henk van Lierop – Zijper Bregmankampioen, handschoendrager
Peter Clemens – Zijper Bregmankampioen, handschoendragend
Piet Zomerdijk – Driebandenkampioen, lid in de orde van Oranje Nassau
Klaas van Diepen – Biljartbezitter, lid in de orde van Oranje Nassau
Martien Konijn – Biljartbezitter, handschoendrager
Stef Straathof – Waterberger
Jan Raatgers – Oeroude Stolpenaar
Bert Bruin – Bezitter keuverlenger
Leen Dignum – Handschoendrager

Toelichting
Mart Konijn
Hij heeft een onbegrensd fanatisme dat hij in bedwang probeert te houden. Lukt niet altijd. Bijna nooit. Mart is vloekend en tierend 65 jaar geworden, met een lijf dat doorstroomd wordt met biljarten. Nadat de kachel en een kostbare vaas door zijn ongecontroleerde stootbewegingen waren gesneuveld heeft hij stiekem biljartles genomen. Hopelijk is hij komend seizoen wel tevreden over zijn prestaties. Ontspanning is het devies.

Leen Dignum
Samen met Mart komt hij vanuit het lustoord Schoorl naar het biljartoord “de Jonge Prins”. Leen is gevoelig voor sfeer ; om tot topprestaties te komen moet hij lekker in zijn vel zitten. Hij beoordeelt zijn eigen stoten te vaak negatief.Nergens voor nodig want zijn ‘nee- hoor- stoot’ is meestal raak. Zijn driehoekjes zijn befaamd en blinken uit in schoonheid. Als arbiter geeft hij ongewild nog al eens stootadvies. Nu hij op een arbitercursus volgt weet hij dat dit niet mag.

Klaas van Diepen
Klaas wil niet alleen de beste zijn op het biljart maar ook met de smartphone. Jammer dat zijn enige tegenstander Leen is. Hij is een snelle biljarter met fraaie heupbewegingen. Dreigt een stoot mis te gaan is “Nee, Klaas” een gevleugelde uitdrukking. Geen biljarter noemt zijn eigen naam zo vaak als Klaas. Samen met Jaap en Peter is hij als één van eersten aanwezig. Tijdens het biljarten drinkt hij net zo gemakkelijk bier als oude of jonge jenever. Zo maakt hij ook net zo gemakkelijk hoge series als helemaal niks.

Peter Clemens
Als Peter zijn biljarthandschoentjes nog eens stevig aantrekt weet je dat het menens wordt. Als hij dan ook nog op tijd krijt is hij nauwelijks te verslaan. Zijn krijtje is apart. Hij kan er uitgebreid over vertellen. Over de hardheid, materiaal, herkomst, leverancier enz. Peter kan praten als Brugman. Hoe zal een gesprek tussen hem en Piet Schouten verlopen ? Kortom : Peter is onze wedstrijdsecretaris en weet op onnavolgbare wijze elke keer weer de kampioen tevoorschijn te toveren. En altijd wordt hij weer bij de organisatie van het jaarlijks uitje betrokken. Met Peter wordt het beter.

Henk van Lierop
Ook bij de biljartsport is er sprake van doping. Henk van Lierop is kampioen geworden dank zij de pepermuntolie uit honderden pepermuntjes die Henk tijdens zijn wedstrijden verorberde. En vergeet niet de koffie plus aan het begin van de avond. Alleen Koen weet de juiste samenstelling daarvan. Henk is liefhebber van het biljarten in het café. Als hij afgeleid wordt door cafébezoekers vindt hij dat niet erg. Hij kan vanuit geslagen positie altijd wel weer terugkomen. Mede dank zij de meest onnavolgbare piques ‘. Een echte clubkampioen.

Jan Raatgers
Een kleine man met grote talenten. Als voorzitter weet hij altijd de juiste toon en woorden te vinden. Met humor en een kwinkslag worden zijn toespraken speaches van allure. Zijn muziekkeus tijdens het Slijkermandiner is niet onomstreden maar wel uniek. Toon van den Berg van onze zustervereniging DOS is zijn idool want zijn spel raakt het biljarthart van Jan. Hij is onze driebandenkoning. Zo’n driebander is lang onderweg. Let dan op Jan. Hij staat schuin naast het biljart.De stok langs het lijf. De andere hand ondersteunt de kin terwijl hij de route van de bal volgt. Uniek !

Stef Straathof
Stef is het grootste talent van onze club. Maar hij doet er het minste mee. Hij gunt zich daar de tijd niet voor. Het aantal stoten per minuut, de stootfrequentie, is bij hem zeer hoog. Te hoog. Daardoor is zijn concentratie te laag. Daarbij komt nog dat de pommerance van de keu van Stef onwijs dik is. Hierdoor is het contact met de bal intens.Als hij in een flow verkeert is hij niet te verslaan. Alleen gebeurt dat te weinig. Dit technisch verhaal past bij techneut Stef.

Bert Bruin
Penningmeester Bert heeft een hekel aan de acquitstoot. Je mag van hem altijd beginnen. Hij houdt niet van beginnen. Hij en Stef zijn er dan ook niet aan het begin van de avond. Ze komen meestal iets later. Van acquit gaan niet, maar snijballen zijn de specialiteit van Bert. Ook het ophijsen op het biljart oogst alom bewondering. Daarnaast geeft Bert regelmatig college over muziek en geschiedenis. Hij is onze intellectueel. Dat moet ook wel met zo’n contributie.

Jaap van der Ploeg
Jaap begint de biljartavond met één, en niet meer, koffie. Dan twee pils. De avond wordt besloten met drie jonge jenever. Daar tussendoor wordt de rookkamer tweemaal bezocht. Er wordt ook nog gebiljart. En hoe. Voor het stoten wordt de bril goed op de neus gezet door een omhoogstrijkend gebaar langs de pootjes van zijn bril. ( bij het sjoelen doet hij dat trouwens ook ). Dan gaat de mond half open, de tong net niet naar buiten maar wel in beweging. Daarna wordt er gepompd. Dat betekent dat de keu heen en weer wordt bewogen. Er wordt nogmaals gepompd en dan nog een paar keer. De stoot die dan volgt is of akelig dun of super nauwkeurig. De volgende stoot laat dan even op zich wachten. Jaap is niet voor niets altijd kampioenskandidaat.

Piet Zomerdijk
Kan beter schrijven dan biljarten. Beleeft toch duidelijk veel plezier aan het spelletje. Moet zich tussen het conservatieve bollenvolk zien te handhaven als de politieke discussie losbarst. Hij is namelijk links. Politiek gezien dan. Hij stoot rechts terwijl hij met zijn linkeroog kijkt. Dat geeft een vermakelijk stootbeeld. Hij weet dat het meebewegen met de bal geen lor helpt maar kan het toch niet laten. Wisselt leuke series af met onbegrijpelijke missers. Veel verbetering mogelijk.