25 jaar ijsclub “Land van Buur”

25 jaar – ijsclub “Land van Buur”

(Klik op een afbeelding voor een grotere versie)

Op 24 oktober 1995 is het dan zover. In huize Ben Burger wordt ijsclub ‘Land van Buur’ opgericht. Mede door toedoen van de dorpsraad is de club tot leven gekomen. Ook door voorbereidend werk met de gemeente Zijpe en andere gebruikers is de ijsclub tot stand gekomen. De naam Buur komt van de familie Nic Buren waar de grond ooit van was.

De mensen die tien jaar geleden ook al een poging gedaan hadden om een ijsclub achter de oude Rijksweg (nu van Beusekomstraat) te bewerkstelligen, vormen nu ook weer een bestuur aangevuld met een aantal andere mensen. Met medewerking van heel veel ondernemers en vrijwilligers uit ’t Zand en omstreken is de baan uiteindelijk gerealiseerd.

Op 2 december 1995 is de baan officieel geopend en binnen een week kon er geschaatst worden. Later volgden er een aantal goede, maar helaas ook matige winters. Afgelopen winterseizoen 2008/2009 kon er eindelijk weer geschaatst worden en bijna heel ’t Zand stond weer op de schaats.

Voor veel kinderen was dit ook de eerste keer.

 

 

 

 

 

 

Door de jaren heen en vele bestuursleden verder, bestaat de ijsclub 25 jaar, en in al die jaren werd de ijsclub door het hele dorp gesteund en van alles voorzien. De ondernemers, die altijd weer op ‘welke wijze dan ook’ een helpende hand boden, en alle andere mensen die vrijwillig mee hielpen met van alles en nog wat, Fantastisch!

Jo van de VRO hoefde je bijvoorbeeld bijna niet eens te bellen want die was al onderweg met z’n muziekinstallatie. Zo herinner ik me ook het seizoen van 2012, het had gevroren en na een facebook-oproep rukte bijna het hele dorp uit naar de ijsbaan met bezems, scheppen en kruiwagens om het sneeuw er af te halen omdat dit machinaal niet kon, dit was een legendarische avond want het leek onmogelijk! Achteraf een ijsbeertje in het altijd gezellige “Buur(t)huis” en wie heeft daar géén pijn in z’n hoofd van gehad!? 275 jaar ‘t Zand met een zomer zeskamp was ook een mooi evenement waar ook weer veel mensen op af kwamen.

Tijden veranderen en zo ook het klimaat zeggen ze. Al een paar jaar geen natuur ijs en dan organiseren we een bij gelegenheid een dagje schaatsen voor de kinderen op ijsbaan “De Meent” in Alkmaar.

Het 25 jarige jubileum schuift helaas “coronaproof” aan ons voorbij, tenzij in het seizoen van 20/21 koning winter bij ons aanklopt dan kijken we wel hoe we hier invulling aan kunnen geven. Het water gaat weer op de baan want uiteindelijk gaan wij er van uit dat de vorst ten alle tijden op de loer kan liggen en blijven we weer hopen op een kleine twee weekjes schaatspret.

 

 

Het lijkt ons leuk om een fotocollage te maken van foto’s die de geschiedenis van onze ijsclub weergeven en doen we bij deze een oproep aan eenieder die hier mogelijkerwijs wat over kan terugvinden zodat we de 25 jarige geschiedenis in een mooie lijst in het clubhuis op kunnen hangen. De foto’s kunt u mailen naar info@landvanbuur.nl

Tot slot willen wij als bestuur iedereen bedanken die de ijsclub hebben gesteund met hulp en/of donaties in de afgelopen 25 jaar, want zonder mensen met een dorpshart zijn we machteloos. namens het bestuur van de ijsclub “Land van Buur”