Zandtemmer handbalsters Anouk en Maud Europa in

En ineens krijg je het bericht dat je mee mag naar Málaga, Spanje. Wij, Anouk Dekker (18 jaar – voormalig dames 1 speelster) en Maud Tamis (17 jaar – voormalig c-jeugd speelster) kunnen jullie vertellen hoe dit bericht voelt.
Wij zijn beide begonnen bij Geel-Zwart en hebben hier in de jeugd gehandbald. Maud heeft in de C-jeugd de keuze gemaakt om naar JuRo Unirek VZV te gaan om op hoger niveau te kunnen handballen, hierdoor is het nu het 4e seizoen in ’t Veld. Afgelopen seizoen is Anouk aangesloten bij JuRo Unirek VZV, na een mooie tijd bij Geel-Zwart, om ook een stapje hoger te kunnen zetten. Wij trainen beide mee met de damesselectie en spelen wedstrijden met de dames 2 in de eerste divisie.
De dames 1 van JuRo Unirek speelt – zoals bekend – in de eredivisie en voor het 3e jaar spelen zij ook in de EHF-European cup women. Afgelopen weekend speelde JuRo Unirek VZV voor een plek in de kwartfinales. De regerend kampioen van de EHF-European cup, Costa del Sol Málaga, was hierbij de tegenstander. Vanwege de strengere corona-maatregelen in Nederland was in overleg besloten om zowel de thuis- als de uitwedstrijd in één weekend te laten plaatsen vinden in Malaga.
Rolf Schulte, hooftrainer JuRo Unirek VZV, besloot daarom 2 extra veldspelers mee te nemen. Een paar dagen voor kerst kregen wij, Anouk en Maud, een vervroegd kerstkadootje, of we mee willen als reservespelers naar Málaga? Ondanks dat er weinig kans op spelen was, hoefden wij er niet lang over na te denken, natuurlijk! Alle kansen die je krijgt moet je pakken!!
Donderdag 6 januari was het dan zo ver en stapten wij met de gehele selectie op het vliegtuig richting Málaga. Vrijdagochtend zijn wij eerst gaan wennen aan de zaal en is er nog voor de laatste keer getraind om ons voor te bereiden op de 1e wedstrijd tegen Málaga. Málaga werd een zware tegenstander, het is namelijk de regerend EHF-kampioen en zij hebben 3 spelers uit het Spaanse nationale team (waaronder de keeper). Diezelfde avond was het tijd voor de eerste Europacup wedstrijd tegen Costa del Sol Malaga. In Spanje mocht er nog wel publiek aanwezig zijn bij de wedstrijd, er waren meer dan 50 supporters (!) meegekomen uit Nederland en daarnaast was er nog veel Spaans publiek. Wij hebben altijd onze grootste supporter mee, hij  staat ons aan te moedigen met een trommel. Daarnaast had Malaga ook 3 trommelaars, wat veel geluid en veel sfeer veroorzaakte in de sporthal!
De eerste helft begon Málaga sterk, er waren technisch sterke spelers en er werden mooie acties gemaakt. Helaas kwamen de doelpunten bij VZV minder goed op gang. Dit maakte dat VZV al snel achter stond. Voor ons, Anouk en Maud, bood dit perspectief. Anouk werd in de 1e helft ingezet. Het was niet haar debuut bij dames 1 (zij mocht al eerder invallen op eredivisie en Europees niveau), maar het was wel haar debuut op Spaanse bodem! De minuten die ze gespeeld heeft, heeft ze goed benut! Een doelpunt én een 2 minuten tijdstraf!
JuRo Unirek VZV ging met een achterstand van 15 punten de kleedkamer in. De 2e helft wist VZV zich goed te herpakken en gingen de kansen gelijk op, het verschil werd niet groter.
9 minuten voor het einde kreeg Maud ook haar kans, ze mocht gaan warmlopen en ze werd gewisseld. Maud had een dubbel debuut: dames 1 en Europees! En ook Maud heeft haar kans gepakt, haar 1e balcontact was met een break-out meteen een doelpunt!
Dit was ook het laatste doelpunt in de wedstrijd en deze werd dan ook afgefloten met 19-35 (een 2e helft van 12-13). Alle VZV-ers waren dan ook zeer tevreden over deze 2e helft.
Zaterdag was er voor ons een vrije dag ingepland. Deze hebben wij benut door met de gehele selectie het centrum van de stad in te gaan. Dit was een erg leuke dag. Daarnaast kregen wij alle vrijheid om nog even naar onze ouders te gaan. Beide ouders waren namelijk ook afgereisd naar Málaga. Fons en Annemieke en Brian en Linda waren trotse en grote supporters in Málaga.
Die avond hebben wij een uitgebreide wedstrijdvoorbereiding gehad voor de tweede wedstrijd tegen Costa del Sol Málaga.
Zondag 11 uur was de ‘return’ wedstrijd. De kans op goed maken van het verschil (17 doelpunten meer maken) was een utopie. Málaga is een sterkere tegenstander, maar VZV wilde wel met een goed gevoel het vliegtuig instappen. Málaga zette hun ‘B-team’ neer, 3 sterke spelers hoefden niet te spelen. Maar dit betekende niet dan VZV Málaga moest onderschatten, nog steeds was dit een hele sterke tegenstander. Deze wedstrijd was wel gelijkwaardig en er werd mooi handbal gespeeld. Helaas kon VZV de winst niet pakken, maar het Europese avontuur voor dit seizoen werd met een goed gevoel afgesloten en de meegekomen supporters gaven de spelers en begeleiding dan ook een groot applaus. Wij, Anouk en Maud, werden de 2e wedstrijd niet ingezet, maar wij waren aan het aanmoedigen op de spelersbank.
Het was voor ons een super gave ervaring! Een weekend om nooit meer te vergeten en wat smaakt het naar meer! Hier leer je ook weer van: Blijf hard werken en pak je kansen!