75 jaar jubileum week 50/51

Tot het jubileumweekend (19 en 20 juni 2020) willen we iedere week een anekdote, leuke weetjes en verslagen van de afgelopen 75 jaar in de Sportvriend plaatsen. Dit is het zesde deel vanuit het jubileumboekje van het 50-jarig bestaan.      

Veranderingen

De handbal was in eerste instantie een echte veldsport maar raakt eind jaren vijftig in beweging.
De spelregels veranderden, het speelveld wordt kleiner, evenals de doelen. Geel-Zwart gaat op een hoek van het voetbalveld van ‘voetbalbroer’ SV Geel-Zwart handballen.
De kleedaccommodatie  van de speelsters verbetert enorm. Ze hoeven zich niet meer op de schapenstront om te kleden, er komen goede kleedkamers en douches. In de koude wintermaanden gaat men voortaan in de zaal handballen, en in het voor- en najaar buiten.
De elftallen worden zeventallen. De broekrok verdwijnt. Eerst wordt nog een kort rokje gedragen, maar ook dit is onhandig.
Uiteindelijk treden de handbalsters in korte broekjes aan. Het predicaat ‘r.k.’ verdwijnt en iedereen kan nu lid worden, ongeacht religie.
De Gemeente Zijpe bericht Geel-Zwart op 29 oktober 1973 dat de dienst gemeentewerken een plan ontwikkelt voor de aanleg van 2 verharde handbalvelden. Ook kan men vanaf 1973 overdekt trainen in de gymzaal.
In een verslag uit een hele oude Sportvriend schreef Tijmen Silver dat dit toch wel nodig was. Er werd tegen teams gespeeld die elke week in de zaal trainden en dat kon hij tijdens de wedstrijden goed merken. In eerste instantie werden de zaalwedstrijden onder andere in de veilinghal in Alkmaar gespeeld, ook de Spartahal, Groeneweghal en de Veerburg waren zalen waar Geel-Zwart vaak de thuiswedstrijden speelde voordat in 1983 de Multitreffer geopend werd.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info