Bijna alle kortebaantoppers van 2014 aan de start in ’t Zand

Het deelnemersveld van de kortebaan in ’t Zand is maandag 13 oktober (eerste start om 13.30 uur) om de vingers bij af te likken. Omdat het de laatste kortebaan is van het seizoen mogen de paarden met de hoogste seizoenswinsom starten. Van de 24 meest verdienende paarden ontbreken alleen Viva’s Limburgia en Cunera Beuckenswyk. Hun plek wordt ingenomen door Asko Bond en Pricken.

In een veld met zoveel favorieten een winnaar kiezen, is bijna niet te doen. De bezoekers van de koers op de Keinsmerweg staan dan ook voor een grote uitdaging. Wellicht is het verstandig om te kiezen voor de vormpaarden. Timmy H liet na een wisselvallig seizoen eind september in Roden eindelijk zijn ware gezicht zien en won oppermachtig. De hoop van John de Leeuw is op hem gericht. De Hoofddorper staat voor zijn laatste kans om een gooi te doen naar het pikeursklassement. Hij zal dan de koers in ’t Zand moeten winnen of met zijn beide paarden (hij rijdt ook Evison) minimaal tweede en derde moeten worden. Frans van der Blonk mag dan geen punten meer pakken. Hij heeft echter met Co Swagerman het paard voor de kar dat het hele seizoen al in vorm is. Hij won maar liefst vier kortebanen en is al zeker van de winst in het klassement ‘Paard van het jaar’. De loting is echter niet gunstig. Tegenstander Qualva Nonantais liet in Lisse mooie dingen zien. Van der Blonk heeft met zijn andere troef Andrea Swagerman ook pittig geloot: Donate Groenhof. De merrie, op stal bij Cees Hetteling in Groenveld, is één van de beste nieuwkomers van het seizoen en in ’t Zand ongetwijfeld één van de favorieten.

Nederlands Kampioen Zero Option Lane, de winnaar van 2012 en op stal bij Hugo Langeweg jr. uit Schagerbrug, kan alle paarden in dit veld kloppen. Echter, de kans op een galoppade wordt gedurende de koers steeds groter bij hem. Aad Pools wacht nog altijd op zijn eerste kortebaanzege. ‘Mister kortebaan’ heeft met Edo Venus, drie keer tweede in september, een kanshebber. Een overwinning tijdens het slotstuk in ’t Zand zal zijn seizoen goed maken.

Het complete deelnemersveld is te downloaden op www.kortebaandraverijen.nl. Lees op de site tevens diverse tips en een voorbeschouwing met beschrijving per paard.

Kermis 2013 (2)

 

Kermis 2013 (15)

FOTO’S: ANDRÉ SONDERMAN

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info