Boschma en Boersma Bregmankampioenen.

Van 13 tot en met 16 maart jongstleden werd het 41ste Jb. Bregmantoernooi gespeeld op 8 biljarts in de zaal van Café Restaurant De Jonge Prins in ’t Zand. De opening van het toernooi werd verricht door de wethouder van Sport van de gemeente Schagen, Joke Kruit. Op haar verzoek werd de traditionele acquitstoot uitgevoerd door de afscheid nemende stichtingssecretaris, Jaap van der Ploeg. Afwijkend van de traditie: de bal was raak!

In totaal deden deze keer 130 biljarters mee aan het toernooi, 64 junioren (50 tot en met 68 jaar) en 66 senioren (69 jaar en ouder). Het aantal deelnemende dames bedroeg in totaal 12. De heer Henk van Dijk (90) uit ’t Zand werd als oudste deelnemer in het zonnetje gezet. Diezelfde eer viel de jongste, Jieles de Visser (pas 50 geworden) uit Schagerbrug ten deel. De kortste partij kwam op naam van Zandtemer Jaap Wit. In slechts 4 beurten versloeg hij plaatsgenoot Marco Schilder. De hoogste serie werd geproduceerd door Herman Dekker (’t Zand): maar liefst 60 caramboles.

Tijdens het toernooi werden zeven deelnemers gehuldigd. Nico Hobma fungeert inmiddels 25 jaar als contactpersoon voor Sint Maartensbrug (en inmiddels ook voor Burgerbrug). Piet Bleijendaal is reeds 30 jaar contactpersoon voor Callantsoog en ook 30 jaar deelnemer. Ook Jaap Zweeris uit ’t Zand deed voor de 30ste keer mee. Rikus Dekker (’t Zand) was toe aan zijn 35ste deelname. Ton Heemskerk uit Sint Maartensbrug en Siem Schaap (Callantsoog) deden voor de 25ste keer mee. En tot slot Willem Jeninga uit ’t Zand. Hij maakt inmiddels 25 jaar deel uit van het bestuur.

De twee besten uit de 16 poules (8 junioren en 8 senioren) streden op zaterdag vanaf 12.00 uur om een plaats in de halve en de finales. Bij de junioren twee dames, Lenie Mulder uit Petten en Joke Weij uit Schagerbrug. Ook de nieuwe voorzitter, Joop Bleijendaal, drong door naar de finaledag. Oud-voorzitter Piet Zomerdijk was bij de senioren van de partij. Zo ook hoofdsponsor Willem Kramer uit Burgerbrug. Voorafgaand aan de wedstrijden werd scheidend secretaris Jaap van der Ploeg door de voorzitter bedankt voor zijn diensten in de afgelopen 12 jaar. Een muzikale hulde viel hem onder andere ten deel. Hij wordt opgevolgd door plaatsgenoot de heer Peter van Kampen.

De 32 finalisten streden in poules van vier spelers een halve competitie om uit te maken wie er door mocht naar de halve finales. Bij de senioren waren dit Rudolf Boersma, Piet Zomerdijk, Perry Vriend (allen uit ’t Zand) en Cor Blom uit Oudesluis. En bij de junioren Jaap Tuin (Sint Maartenszee), Cor van der Hulst en Karel van Geebergen (beiden uit ’t Zand) en Kees Boschma uit Petten. Piet Zomerdijk versloeg Cor Blom in 19 beurten. In de andere halve finale, tussen Vriend en Boersma, was het uitermate spannend. Beiden moesten 15 caramboles maken. Toen Vriend in de voorlaatste beurt miste, greep Boersma zijn kans. Hij won uiteindelijk in 32 beurten. Eindstand 15 tegen 14. Bij de junioren versloeg Karel van Geebergen Cor van der Hulst in 25 beurten. Kees Boschma was te sterk voor Jaap Tuin en won in 22 beurten.

In de finale bij de senioren was Rudolf Boersma tegen Piet Zomerdijk, die er 27 moest maken, oppermachtig. In slechts 13 beurten tikte hij de partij uit. In de troostfinale bereikte Perry Vriend voor het tweede jaar op rij de derde plaats. Hij won in 15 beurten van Cor Blom.

Bij de junioren waren de krachtsverschillen groot. Kees Boschma moest het met 40 te maken caramboles opnemen tegen Karel van Geebergen die er 22 moest maken. Beiden toonden tijdens het toernooi een grootse vorm. Debutant Boschma liet er echter geen gras over groeien en verwees Van Geebergen in 19 beurten naar de tweede plaats. In de troostfinale waren de verhoudingen vergelijkbaar. Van der Hulst 22 tegen Tuin 46. Maar Van der Hulst kon geen vuist maken tegen het fraaie spel van Tuin. Gedecideerd werd hij, in 19 beurten, naar de vierde plek verwezen.

In de toenmalige gemeente Zijpe reikte wethouder Kruit in 1998 voor de laatste keer als sportwethouder de prijzen uit. Nu, 21 jaar later, viel haar die eer weer te beurt, nu als sportwethouder van Schagen. Accordeonmuziek, fraaie bekers en cadeaubonnen, bloemen, blijde finalisten en een opgetogen wethouder maakten van de prijsuitreiking een feestelijke gebeurtenis waaraan schrijver dezes uitermate dierbare herinneringen bewaart. Dank!!

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info