Burgemeester Van Kampen: “avondklok is zinloos”

Burgemeester Marjan van Kampen wil geen avondklok. Net als andere burgemeesters in ons land en de politie. “Het kabinet besprak de avondklok wel tijdens het crisisberaad. Het OMT (outbreak management team) ziet de avondklok als een manier om iedereen het gevoel geven dat het belangrijk is om contact met anderen te vermijden. Maar als burgemeester vind ik het geen goede maatregel. Omdat het bijna niet te handhaven is. En omdat we dan steeds uitzonderingen moeten regelen voor wie een dringende reden heeft.” Ook speelt voor haar mee dat het nu winter is. Toch al geen seizoen waar veel mensen zich ’s avonds laat op straat begeven.

Bij de mededeling dat de lockdown vanwege de coronacijfers wordt verlengd, noemde minister president Mark Rutte eerder deze week ook de optie avondklok. Het kabinet vraagt hierover advies aan het OMT. Volgende week neemt de regering dan een besluit. De avondklok is door politie en burgemeesters afgeraden. Daarom was er gisteren nog geen besluit over. Wel gaat de lockdown drie weken langer duren. Kleine troost: als het kan gaan de basisscholen op 25 januari weer open. “Het is een duivels dilemma voor de regering van ons land,” zegt Van Kampen. “De cijfers zakken, maar tergend langzaam. De maatregelen verlichten kan nog niet. Ook al omdat de Britse variant hier dreigt uit te breiden. De variant die zoveel besmettelijker is.”

Burgemeester Van Kampen begrijpt de verlenging van de lockdown wel. “Het voelt echt als de laatste loodjes die zwaar wegen. Er zijn vaccins, de inentingen zijn gaande,” zegt ze. “Het is echter een kleine groep die nu gevaccineerd is. We moeten nog heel even geduld hebben. We willen niet in het zicht van de haven stranden.” De burgemeester vermoedt dat alle inwoners in Schagen de lockdown meer dan zat zijn. Overal in de wereld raast het virus echter nog rond, ook bij ons. “Daarom moeten met zijn allen nog steeds veel wijsheid en zelfdiscipline hebben. In de hoop op de immuniteit van straks, nu niet verslappen,” dat is haar boodschap. Ondertussen gaat haar hart uit naar de mensen in de zorg, de patiënten en hun familie en naar de ondernemers in dorpen en stad van gemeente Schagen. “Zij moeten ervaren wat die cijfers van een krimpende economie echt betekenen. Het water staat hen echt aan de lippen. De overheid steunt waar mogelijk. Ik zou eigenlijk alvast willen oproepen aan iedereen: als we er straks helemaal uit zijn en corona ligt achter ons. Laten we dan vooral die grote omzetdaling voor de ondernemers veranderen in spoedig herstel. Hen helpen om er uit te komen. Dat lukte ons van de zomer al een beetje. Hopelijk lukt het ons straks weer.”
“Tot die tijd, sterkte lieve mensen. Hou vol.”
Het volledige overzicht van de maatregelen staat op rijksoverheid.nl.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info