De Pen is bij… Johan Linting (Jo v/d VRO)

In deze rubriek leveren om de twee weken de pen af bij een Zandtemer. 

Deze keer is de pen bij… Johan Linting (Jo v/d VRO). “Al veertig jaar getrouwd met Rita van Kempen. Samen werkten we bij de post in ’t Zand en Callantsoog. We hebben twee kinderen, Bas en Jeroen.”

Vragen en antwoorden

 

Hoe lang ben je al Zandtemer?

“Ik ben geboren in 1951 aan de Irenestraat op nr. 20. Net als mijn twee zussen. Onze buren waren toen der tijd Fam Rijkes en  Fam Veul. Mijn moeder (Doortje Raatgers) is daar ook geboren. Toen nog de Kikkerstraat, met op het hoekje waar nu Stoutjesdijk zit het kaaswinkeltje van Sneekes. We zijn in ’t Zand beroemd geworden door in 1981 een illegaal radio station te starten onder de naam Vro. In het begin met Rita haar broer. Kort daarop kwamen Manuela Deutekom en Judith Tamis erbij. Voor de sport werd Tijmen Silver aangetrokken. Het werd een succes nummer. Emiel Hopman schaatste toen nog de 10 km in een sensationele tijd van 15.16.55. Daar haalden we nog De Volkskrant mee. Door dat succes organiseerden we ook een busreis met supporters van Emiel. Later is de fanclub opgericht door Ben Burger. Samen organiseerden we de auto step race, maar ook de zeskamp kwam weer van de grond. Met Willem Boerdijk van de Jonge Prins organiseerden we de Trapper Trek wedstrijden in het café. Het jaarlijkse bestaan vierden we daar met een auto puzzeltocht en aansluitend een bingo avond. Het was altijd druk. In de wintermaanden als Geel-Zwart niet voetbalde gingen we klaverjassen in de JP. We riepen het zondagmorgen om op de radio en vanaf 14.00 uur gingen we klaverjassen. Eén keer hadden we een massale opkomst van 22 tafels. We hadden bijzonder veel luisteraars uit de hele omgeving. Later kwam daar de drive ín show bij met hulp van Nico Noordstrand. Deze draai ik nu nog steeds samen met Jeroen. In 1986 viel het doek voor de radio. Erg jammer. De radio betekende toch veel voor het dorp. Piet de Geus en pastor van Zanten hebben nog geprobeerd om toch weer een legaal station op te starten onder de naam lokale omroep Zijpe. Dit lukte helaas niet.”

 

Wat bevalt je aan ’t Zand?

“Een fijn dorp waar bijna iedereen elkaar kent. Een dorp waar de saamhorigheid boven aan staat en als er wat georganiseerd wordt is ook iedereen er mee bezig. Kijk maar naar Zandstock en ons Timmerdorp wat toch prachtige evenementen zijn geworden.”

 

Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?

“Mijn achtertuin is een heerlijke plek om te zitten met een bakkie en dan later op de dag de barbecue aan met een biertje erbij. Heerlijk lang buiten eten. Maar ook het hertenkamp is een prachtige plek.”

 

Wat is je mooiste herinnering?

“Een paar jaar terug heb ik meegelopen met Co Mulder, die kwam ik tegen tijdens het lopen van de vierdaagse in Nijmegen. We raakten aan de praat en spraken af dat ik een paar dagen met hem mee zou lopen naar Santiago de Compostella. Ik heb hem opgezocht in Werkhoven vlak bij Eindhoven. Daar vandaan naar Bergeijk en ‘s morgens weggaan en dan maar kijken waar je ‘s avonds weer kunt slapen. We hadden wel wat slaapadressen mee, maar daar kon je vaak niet terecht. Dus zochten we vaak een klooster of een kerk of jeugdherberg. Door dat een beetje te plannen waren de kosten niet zo hoog. Er waren dagen bij dat we met 15 euro rondkwamen, 1 dag zelfs voor 5 euro. Ook kom je natuurlijk andere pelgrims tegen, zo ook een vrouw uit Den Bosch. Zij sliep bij ons op een kamer in een jeugdherberg (zo jong ben ik nog). We raakten daar met haar aan de praat en ze bleek nog familie te zijn van Jan de Wit de vroegere slager uit ’t Zand. Ik heb meegelopen tot Givet in Frankrijk zo’n 250 km. Een onwijs mooie ervaring en ik vond het jammer dat ik weer terug moest. Maar denk toch dat ik de route weer eens oppak.”

 

Waar kun je onder meer van genieten?

“Genieten kan ik van vele dingen. Dat het goed gaat met je kinderen en ook onze kleindochter Dané. Een geweldig meisje! De vierdaagse lopen van Nijmegen, Alkmaar en Haarlem. Die loop ik samen met mijn vrouw Rita. Maar ook muziek draaien bij het Timmerdorp, op de ijsbaan, op school, het carnavalsweekend en een avondje WBO is ook altijd gezellig. Of natuurlijk in de Jonge Prins. Het meeste werk is daar het teuten met Piet, maar Anita probeert ons altijd kort van stof te houden. Ook hou ik erg van koken. Ik heb nog eens meegekookt bij golfbaan de Sluispolder. Ik liet het daar liggen met een tussengerecht. Koken voor 80 personen. De eerste avond toch aardig de zenuwen. In de jury zaten Juriaan Geldermans en Sophie Hillebrand  (die nam zelfs het recept van de witlof soep mee). Helaas werd ik toch tweede.”

 

Wat mist ’t Zand?

“Een goede verbinding met het openbaar vervoer. Het pleintje bij de Spar mag ook wel gezelliger worden. Maar ook jonge mensen met nieuwe ideeën, we staan nu stil.”

 

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?

“In het weekend ben ik meestal laat thuis en vind het dan wel lekker om me te blijven liggen. Als er een leuke wandeltocht is mag je me wakker maken. Ik kom wel vaker rond 05.00 uur thuis en ben om 07.00 uur alweer op pad. Ik heb ook niet veel slaap nodig. Dat is wel erg fijn.”

 

Als ik aan ’t Zand denk, dan…

“Denk ik aan gezellig volk dat van een feestje houdt. Zijn kermis en het ‘samen zijn’ gevoel. Denk dan aan Margriet en haar mannen, dat is wat ’t Zand is.”

 

De pen gaat naar Zandtemer… omdat?

“Debby Burger, omdat zij de ambassadrice is van het Timmerdorp. Als je ‘haar’ dorp ‘s morgens binnenloopt wordt je al blij. Al die kinderen en vrijwilligers, ze kan met iedereen goed overweg en als er eens iets is dan is het heel snel opgelost. Ik heb bewondering voor haar.”

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info