de Pen is Bij…Laurent Spil

In deze rubriek leveren wij om de twee weken de pen af bij een Zandtemer. De Pen is deze keer bij…  

Laurent Spil, 18 jaar Marion lief gehad en vader van Lieke 14, Jarno 13 en Shanna 9. Ik verdien de kost als zelfstandig bouwbegeleider en adviseur in de bouw waar je voor al je bouwvragen bij mij terecht kan en ik daar weer een oplossing/antwoord op verzorg.

Ik bedank Hans voor het doorgeven van de pen. Ik had er niet op gerekend dat ik deze van jou zou ontvangen, nadat ik eind jaren ’70 met jou voetbalde onder leiding van oud snackbar eigenaar Hans van Geebergen in het toenmalige junioren B3. En ik jou onlangs nog op weg heb geholpen in het realiseren van 1 van jou wensen.

Vragen en antwoorden

Hoe lang ben je al Zandtemer?

Ik ben 52 jaar terug geboren aan de korte bosweg 5 in ’t zand als jongste van 4. In 1981 zijn wij verhuisd naar de Julianastraat 29 met eindelijk een eigen slaapkamer en prachtig uitzicht over de vijver en hertenkamp. Nadat ik in 1986 een jaar ons land verplicht heb verdedigd ben ik in 1995 op mijn huidige stek aan de Lepelaarstraat 13 gaan wonen.

 

Wat bevalt je aan ’t Zand?

Dat ’t Zand een gemoedelijk, sportief, ondernemend, eensgezind en ontzettend behulpzaam dorp is waar voor iedereen plek is. Als er iets moet komen dan komt het er en het dorp heel veel vrijwilligers heeft die ieder op zijn eigen manier de hand toe rijken om het gezamelijke doel te bereiken en dat er vooral in oplossingen wordt gedacht.

 

Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?

Dat is natuurlijk mijn huis aan de Lepelaarstraat wat ik ruim 25 jaar terug zelf ontworpen en gebouwd heb met vrienden en familie. De plek waar ik alleen ben gaan wonen. Daarna samen met Marion ons gezin heb gesticht en zie opgroeien tot de kinderen wat zij nu zijn en waar ik trots op ben. Het uitzicht vanuit huis en de tuin in de winter over de velden richting Anna Paulowna en in de zomer beschut en uit het zicht onttrokken tuin met een diversiteit als vogels, egels en salamanders. Als je dan 5 minuten stil in een tuinstoel gaat zitten en alleen maar om je heen kijkt en naar de lucht waar het schouwspel van de zwaluwen op zomeravonden plaats vind, dan is dat mijn mooiste plek in ’t zand.

 

Wat is je mooiste herinnering?

Dat zijn er heel veel. Om te beginnen mijn jeugd aan de korte bosweg waar altijd veel ruimte was om te spelen. Het spelen bij vrienden onder andere aan de Zijperdijk, voetballen op ’t hoekje aan de korte belkemerweg en met Adrie Ros op het veebedrijf aan de toen nog rijksweg 100, Ik heb heel veel gevaren met een roeiboot op het kanaal tussen het gasdrukstation de stolpen en de kolksluis. Mee dobberen op de zuiging van de Grinza’s en dan zwaaien naar de stuurman op het schip. Onder de kabels van de vlotbrug doorvaren en dan langs Zeeman en de Grada door de Egalament sloot richting de stolpen en dan zomers bij het molentje van Ros in onze onderbroek zoetwatermosselen opduiken.

 

Waar kan je o.a. van genieten?

De vakanties met het gezin. In de zomer met de caravan rondtoeren door Europa en aan het weer overlaten waar wij dan uitkomen. De Skivakanties met het gezin in Oostenrijk of Frankrijk. De support bij sportwedstrijden van de kinderen. Een lekker potje Squash of tennis. Een rondje uitwaaien op de motor. Zomers op mijn vrije zondag in de tuin aan een glas …. met het zicht op aangeharkte bloem perkjes, gemaaid gras en spelende kinderen.

 

Wat mist ’t Zand?

Niets, maar een mooie lange skipiste en een motor circuit had toch wel de kers op de taart geweest.

 

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?

Ik ben ooit voor vertrek wintersport door mijn wekker gewekt en daar heeft hij het nog zichtbare sporen van. Ik werd ’s nachts om half 4 niet echt blij wakker wie het in zijn hoofd gehaald had om die wekker op dat tijdstip te zetten. Dat had ik dus zelf om 1 uur ’s nachts gedaan. Dus beter laat mij maar slapen.

 

Als ik aan ’t Zand denk, dan…

Denk ik aan mijn woonplaats.

 

De pen gaat naar Zandtemer… omdat?

Janco Zeeman, omdat ik hem ongeveer 44 jaar ken en wij samen: Hebben gevoetbald, in de maalderij en molen heb gespeeld, op de middelbare school hebben gezeten, jaren uit/op stap zijn geweest naar alle kermissen in de omgeving, te vaak te veel hebben gedronken, hebben geschaatst in en buiten de regio, op ski- en zomer vakantie zijn geweest, ik zijn huis en hun bedrijfspanden heb verbouwd, gerenoveerd en nieuw gebouwd en omdat het een vriend is die mij altijd weer kan inspireren met zijn gedachten en de dingen die hij op zijn wijze doet.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info