De Zijper octrooien en de Zoutmankaart

Op woensdag 3 april houdt het Zijper Museum een speciale bijeenkomst, waarin twee aspecten van de geschiedenis van de Zijpe belicht worden. Harry de Raad, ex-archivaris van het Regionaal Archief Alkmaar en ervaren ‘hertaler’ van oude teksten, gaat in op de geschiedenis van de octrooien voor de bedijking van de Zijpe. De nadruk ligt op het octrooi van Karel V aan Jan van Scorel, dat de aanzet vormde tot de eerste bedijking.

Rutger Jan Bredewold, in de regio Schagen niet alleen bekend als beeldend kunstenaar, maar door zijn enthousiaste beschouwingen over plaatselijke kunstwerken in de videoserie “Zien wat je bekijkt”, vertelt over zijn digitale restauratie van de kleine Zoutmankaart van de Zijpe. Op de bijeenkomst wordt een facsimile uitgave van de door Bredewold gerestaureerde en ingekleurde kaart gepresenteerd en kan via inschrijving een exemplaar van deze kaart worden gereserveerd.

 

De bijeenkomst begint om 20.00 u.  inloop vanaf 19.30 u.

De toegangsprijs is € € 5,– . Aanmelding vooraf is noodzakelijk, daarvoor kan gebruik gemaakt worden van het aanmeldingsformulier op https://www.zijpermuseum.nl/octrooien-en-zoutmankaart/

 

 

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info