Gratis compost

Op zaterdag 28 maart kunnen inwoners van de gemeente Schagen tussen 9:00 en 12:00 uur gratis compost ophalen op de gemeentewerf aan de Zijperweg 12 te Schagen. De gemeente organiseert deze actie samen met HVC, die de compost beschikbaar stelt. Compost komt voort uit uw groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Door deze compost te gebruiken in uw tuin, hergebruikt u uw gft-afval op een nuttige manier.

 

“Met deze compostactie willen wij onze inwoners belonen voor hun inspanningen om gft-afval te scheiden. En hoe kunnen we dat nu beter doen dan door gratis compost uit te delen”, legt wethouder Hans Heddes uit. “Iedere volle groene minicontainer van 140 liter die men aan de weg zet, staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Het verwerken van gft tot compost is goedkoper dan verbranden, zorgt voor minder luchtvervuiling en bespaart grondstoffen.”

 

Compost van gft

Alleen van goede kwaliteit gft kan compost worden gemaakt. Dit kan nuttig worden gebruikt als bodemverbeteraar. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Compost is goed voor zowel zand- als kleigrond. Zandgrond krijgt meer samenhang en wordt beter vochthoudend, terwijl kleigrond juist meer lucht krijgt en daardoor beter bewerkbaar wordt. Compost gemengd met wat aarde, is ook goed te gebruiken als potgrond of tuinaarde. Ten slotte gaat het bodemziekten tegen.

 

Tip van de gemeente: Neem een schep mee, zodat u de compost in een aanhanger of meegebrachte zak kunt scheppen. Maakt u gebruik van een aanhanger? Neem dan ook een afdekzeil mee en voorkom een verkeersboete.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info