Laatste Update tZand275

Hier is ie dan; de laatste update van het comité tZand275. We hebben 2017 achter de rug en dat betekent dat het feestjaar is afgelopen. Ons dorp bestaat daarmee 276 jaar en langzaam kruipen we dus met elkaar naar het 300-jarig jubileum. Dat duurt dus nog wel even…

Hoe zal ons mooie, knusse, gezellige en (wanneer dat nodig is) ook eensgezinde dorpje er dan uitzien? Je gaat daarover nadenken als je de recente gebeurtenissen in en rondom ons dorp en ook de cabaretvoorstelling van het Eindejaarsgala nog eens de revue laat passeren. Tijdens deze voorstelling, van gelegenheidsgezelschap Zeer Oud Zeer (ZOZ), werden enkele Zandtemers op de hak genomen, maar ook het kneuterige verleden besproken en bezongen. Het was opnieuw een hoogtepunt op de lange lijst van hoogtepunten die we vorig jaar hebben mogen meemaken. Tijdens het Eindejaarsgala zijn foto’s genomen bij de entree. Hierbij is een nummertje uitgedeeld en daarmee kun je je foto nabestellen. Stuur een email naar tzand275@gmail.com voor meer informatie hierover.

Comité tZand 275

Het is altijd leuk om terug te kijken en een kijkje in de keuken te geven. Dus hebben we even teruggezocht. Op 9 februari 2016 werd een groep Zandtemers bij elkaar gebracht in de Multireffer. Er werd gevraagd wie oren had naar het deelnemen in een comité rondom het, op dat moment, nog verre, maar aanstaande feestjaar in 2017. 7 Mensen zeiden “Ja”  en niet minder dan een week later op 16 februari zaten we bij elkaar tijdens de eerste vergadering. Rollen werden verdeeld, doelstellingen bepaald, de eerste ideeën slingerden over tafel, de Facebook-pagina werd opgezet en ook het Gmail-adres werd vastgelegd. Een best wel nuttige vergadering, maar nog geen enkele structuur of überhaupt een idee over wat we nu werkelijk gingen doen. We vergaderden minstens elke 3 weken en meer en meer werden de grote lijnen zichtbaar en waren ook de eerste ideeën voor het genereren van budget neergelegd. Tevens werd het comité uitgebreid met nog een dame. Wij hadden er dus de goede moed in, maar vanuit de Stichting Stimulering Dorpsactiviteiten kwam toch het verzoek om met een kleine delegatie even een voortgangsoverleg te houden. Kleine twijfel leek er te zijn, maar al snel werd duidelijk dat we ‘lekker bezig waren’ :D. Vergadering na vergadering kon er steeds meer met pen worden ingevuld oftewel vastgelegd, werden er straatambassadeurs benaderd en kregen we ook verzoeken vanuit verenigingen of dorpsgenoten of er een evenement op de kalender geplaatst mocht worden. Uiteraard; kom maar op. Daarnaast werden de PR-stukjes goed opgepikt door de media en kregen we steeds meer volgers op Facebook waardoor we de geïnteresseerden veelvuldig op de hoogte konden brengen. In oktober 2016 hielden we ons eerste evenement; de ballenrace. Niet veel later ging het stembureau open voor het populairste ontwerp van de Zandtemer vlag en begin december konden we de bestelde vlaggen afleveren en was het Zandtemer Tripel biertje te koop. Daarnaast was de agenda voor het Feestjaar grotendeels rond en die was dan ook terug te lezen in de jaarlijkse Zandtemer Krant “‘t Zand in Zicht”, op de flyers en achterop het Zandtemer Tripel bierviltje. Het zou een jaar worden met minstens elke maand een evenement en een feestweek aan het begin van juli 2017.

 

Er wordt ons veelvuldig gevraagd wat nou het hoogtepunt was van het afgelopen feestjaar. “Pfff”, is dan het eerste antwoord, want er is zoveel gebeurd. Toch komen we met z’n allen wel terug op de feestweek als dan even nagedacht is over de gestelde vraag. Die week (van 9 dagen) viel alles samen met fantastisch weer, geslaagde evenementen, versierde straten, veel gezelligheid, etc. We gaan niet elk evenement bespreken, want dan zijn we nog wel even bezig. In totaal waren het namelijk 38 evenementen en daarnaast ook nog vele jaarlijkse evenementen die het 275-jarig thema mee kregen.

Het comité moest helaas ook een teleurstelling verwerken lopende het Feestjaar, want comitélid Nadine besloot halsoverkop naar Noorwegen te emigreren. Gelukkig zijn de lijntjes kort met alle huidige communicatiemiddelen en merkten we dat Nadine ook op afstand nog altijd bezig was met ‘haar comité’. We wensen Nadine alle geluk en succes van de wereld daar in het hoge Noorden.

betty 588

In de eerste vergadering(en) besproken we onder andere de doelstellingen die we als comité hadden voor het feestjaar. Dit deden we eigenlijk alleen om de mogelijke subsidieverstrekkers (fondsen) te overtuigen ons te voorzien van budget, maar het begon gedurende het gehele jaar meer en meer te leven. Meer saamhorigheid brengen in het dorp, mensen letterlijk in beweging krijgen en herinneringen creëren. Allemaal doelstellingen die ons inziens behaald zijn. Hoe leuk is het om te horen dat buurtgenoten elkaar voorheen maximaal gedag zeiden, maar nu bij elkaar via de achterdeur naar binnen stappen. Daarnaast worden straatbbq’s jaarlijks terugkerende momenten en hopen we dat gehouden evenementen opnieuw worden georganiseerd. MultiEvents geeft hierin het goede voorbeeld met een fantastische muziekavond in de Multitreffer met Van Dik Hout, Flair en Danny Gouda (kaartjes zijn nu te koop). Wij hopen bijvoorbeeld dat De Jonge Prins de Keezavond nog eens dunnetjes overdoet en dat The Serve de Multitreffer weer vol krijgt voor het stratenvolleybaltoernooi.

Óf je kiest ervoor om als straat of bedrijf het levensgrote Monopoly-spel te willen spelen. Dat kan allemaal, want het spel is voor een kleine bijdrage en borg te huur bij de Stichting Stimulering Dorpsactiviteiten.

We gaan het allemaal wel zien en beleven. Het is ook goed om het allemaal even te laten bezinken en, net als een volle buik, even te laten zakken. Het is namelijk geen ‘moeten’, maar ‘willen, want zodra het een verplichting wordt, zal het nooit meer zo succesvol worden. Het comité gaat in elk geval nog 2x bij elkaar komen. 1 Keer om het jaar te evalueren (2 jaar na de eerste vergadering) en eventuele zaken af te ronden. We moeten bijvoorbeeld nog een motivatie voor subsidieverstrekking van het Oranjefonds uitwerken, zodat we de rode cijfers naar 0 euro kunnen terugbrengen… Daarnaast hebben we zelf nog een uitje gekocht op de Dorpsveiling wat betekent dat we gaan hottubben en BBQ-en bij Sjer Slijkerman. #zinan

Daarna zal het comité officieel worden opgeheven en zit het erop. Dat zal een soort van opluchting geven, omdat het dan simpelweg klaar is en het Feestjaar alle verwachtingen heeft overtroffen. Ons rest ons dan alleen nog om iedereen te bedanken. We gaan geen namen noemen, want dat zijn er veel te veel en we willen niemand passeren. Bedanken voor de inzet voor het (helpen te) organiseren, sponsoren van, deelnemen aan of aanwezig zijn bij de evenementen, aanschaffen van de feestproducten, enzovoorts. Het was simpelweg overweldigend en een ervaring om nooit te vergeten!

 

DANKJEWEL ‘T ZAND!!!!

 

Groet aan jullie allen.

Comité tZand275

Jo (van de VRO) Linting

Bas Linting

Jeffrey Bleijendaal

Betty van Graas

Rob Deutekom

Joris de Haan

Quido van der Hulst

Nadine Opgelder-Van Diepen

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info