Nog zo vitaal als 85-jarigen

Woensdag 15 april bestaat v.v. Geelzwart’30 precies 85 jaar. In het kader daarvan wordt aanstaande zaterdag op de Geel-Zwart velden het veteranentoernooi ‘GZ 85 jaar’ gehouden. De vereniging heet BKC, Callantsoog, JVC (met twee teams), SRC (op de valreep), Vesdo, VZV en ZAP van harte welkom op het jubileumtoernooi op zaterdag 11 april vanaf 16.30 uur.

Ton Smakman namens Geel-Zwart: ‘Wat betreft het weer hopen we op het doorzetten van de lente. De statistieken van het KNMI gaven precies 85 jaar geleden voor 1930 al een dag of wat fraai lenteweer aan. Stortte ons land zich destijds in een diepe economische crisis, op sportief gebied was daar weinig van te merken. Een hausse aan nieuwe voetbalverenigingen – als paddenstoelen uit de grond – in de Kop van Noord-Holland. Zo schreven Callantsoog, SRC, ZAP, Petten, WGW, Geelzwart en VZV zich in – niet toevallig allemaal katholieke clubs. De kerk gaf het voetballen op zondag vrij. Of beter gezegd: ze gaf het op, het verzet.
Andere deelnemers aan het 7 x 7-toernooi stonden de kerkgang niet in de weg. Niet-roomse clubs als JVC, Vesdo en Kleine Sluis (BKC) kenden geen pastoor als toezichthouder, bestuurslid of trainer en zijn ouder, met de kanttekening dat de Schagerbruggers al decennialang voetbalden maar in 1949 pas aansluiting zochten bij de bond. Tot de Tweede Wereldoorlog speelden de katholieke clubs vooral onder de vlag van de diacesane Haarlemsche voetbalbond – ook de bisschop keek toe. Na de fusie bleven de roomse clubs aanvankelijk vooral elkaar ontmoeten; eenvoudigweg omdat BKC, vv Schagen, HRC op een ander niveau acteerden. Zelfs Oudesluis speelde veel jaren een klasse hoger.
De laatste jaren zorgt de reorganisatie bij de KNVB voor minder verschillende klassen en meer van dezelfde. De veelbesproken nivellering die het voetbal bijvoorbeeld in de 3e, 4e en 5e klasse meer regionaal maakt (leuker). Er zijn nu immers genoeg vierdeklassers in de buurt om een competitie te vormen; de uitstapjes naar bijvoorbeeld SVA (Assendelft), MOC (Midwoud) en RKEDO (De Goorn) zijn verleden tijd (kon ook leuk zijn). Binnen een klasse zijn de verschillen logischerwijs hier en daar gegroeid (niet altijd leuk).
Vesdo en Callantsoog zijn niet alleen door het wegvallen van laagste klassen opgeklommen, ook op eigen kracht! Ze handhaven zich (hopelijk) in de vijfde klasse en houden zich als vereniging prima staande, de te verwachten bezuinigingen trotserend, al is dat alleen een sportieve kwestie. Ook de zesde klasse zal in de plannen van de KNVB immers verdwijnen.
Geelzwart bevindt zich in de spreekwoordelijke vette jaren. Veel jong talent staat de vierdeklasser zo nu en dan in de schijnwerpers. Zich handhaven in de vierde klasse doet VZV al jaren, na de winst op buurman Nieuwe Niedorp moet dat ook dit jaar lukken. Met zes seniorenelftallen, nagelnieuwe kleedkamers en lekker kantinebier staat VZV als een huis.
Kleine Sluis en JVC maken dankbaar gebruik van de omstandigheden. Een fusie wil wel eens helpen en als club in een groeikern zitten idem dito; voorlopig geen last van vergrijzing in Julianadorp en Kleine Sluis. Ze doen het naar verwachting goed; JVC gaat makkelijker dan Kleine Sluis. ZAP heeft de twintig jaar geleden uitgesproken ambities waargemaakt en moet het vege lijf in de tweede klasse redden. Dan wordt het mooi tijd dat Zandtemer Nick Broersen Geelzwart naar een hoger plan trekt.
Allemaal halve waarheden? Misschien. Aanstaande zaterdag praten we na afloop verder. Onder het genot van (ook) goed bier en oude muziek hebben we gespreksstof genoeg. We gaan niet in koor roepen dat het vroeger allemaal beter was, want – net als thuis – luistert niemand daar nog naar. We hebben onszelf lang genoeg heel serieus genomen maar weten nu beter.’
Het bestuur van Geel-Zwart wenst een ieder een sportieve en gezellige dag!

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info