Open monumentendag op 14 en 15 september

Het weekend van 14 en 15 september is het Open Monumentendag. Binnen de gemeente Schagen is van alles te beleven. Op vrijdag 13 september opent wethouder Jelle Beemsterboer dit weekend. Dit doet hij in museum Eenigenburg om 9.00 uur met kinderen van basisschool De Zwerm uit Sint Maarten.

Zoals elk jaar is Eenigenburg weer actief tijdens de Open Monumentendagen. Op zondag zijn zowel de kerk als het museum geopend. In het museum kunnen de kinderen zich verkleden in kleren uit de 19e eeuw en een kijkje nemen in het daglonershuisje. In de tuin van het museum kunnen ze allerlei spelletjes spelen uit vroegere tijden. In de kerk van Eenigenburg start daarnaast op zondagmiddag het eerste concert van een nieuwe reeks zondagmiddagconcerten. Hans Stehouwer bespeelt het mooie Schölgensorgel tijdens dit concert.

En als u toch in Eenigenburg bent, kunt u ook de twee prachtige landarbeiderswoningen uit de 19e eeuw (beide rijksmonument) aan de Surmerhuizerweg 13 en 15 bezoeken. Bij mooi weer kunt u genieten van een kopje thee met lekkers in de tuin van Surmerhuizerweg 13.

In Schagen kunt u op zaterdag en zondag een bezoek brengen aan klokkenmaker Henk Houkes (Heerenstraat 5). De klokkenmaker kan prachtig vertellen over het torenuurwerk uit de Grote Kerk in Schagen. In de Grote Kerk van Schagen is daarnaast op zaterdag een fototentoonstelling “Plezier en vertier op en rond de Markt” te bezichtigen. Deze tentoonstelling is samengesteld door de bevlogen historicus Fred Timmer.

In de bibliotheek van Schagen kunt u op zaterdag de expositie van Renske Moransard bekijken. Deze kunstenares schildert graag een serie van een bepaald onderwerp en heeft zich laten inspireren door de West-Friese Folkloremarkt van Schagen. Bij Boerderij- en Rijtuigenmuseum Vreeburg is op zaterdag en zondag een expositie van o.a. Cornelis Bok te bekijken. Ook is er een kleine tentoonstelling van speelattributen.

Bij Molen de Hoop (’t Zand) vindt op zaterdag de ‘Vehicle day’ plaats. Tijdens dit evenement zullen oude auto’s, fietsen en brommers te bezichtigen zijn. Een leuk evenement om te bezoeken!

Verdere informatie over de deelnemende panden en activiteiten kunt u vinden op de website van www.openmonumentendag.nl. Wij wensen iedereen een fijn Open Monumentenweekend!

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info