Prullenbak???

De gemeente. Iedereen zal er wisselend over spreken. Doorgaans worden de medewerkers gezien als achterover-in-bureaustoel-hangende-met-de-benen-op-de-tafel mensen. Zelf heb ik wel goede ervaringen met de gemeente. Toen ik een melding maakte over een gat in de weg op de Keins, waar we bijna door over de kop sloegen op de fiets, werd deze dezelfde dag nog gemaakt. En toen ik een brief schreef namens de kinderen van de Oude Rijksweg. Die voor een leuke speeltuin de spannende brug moesten trotseren en hun verantwoordelijkheid nog niet zo groot was dat dit zonder ouder kon . En zij hun zelfstandigheid dus niet konden bewijzen. Kregen we alle medewerking en werd er vrij snel aan “onze” kant van de brug een gave speeltuin gerealiseerd. Mijn vader daarentegen heeft niet zo’n succes. Hij baalt van het enige bloemperkje voor hun huis welke het aanzicht van de straat ver naar beneden haalt. Een uitgedroogd stukje sahara lijkt het. Maar op zijn vraag word niet positief gereageerd. Zijn aanbod voor hulp om de boel leeg te graven en om te spitten word niet aangenomen. Nee, extra water kreeg het stukje dorre boel. Extra aandacht in de vorm van schoffelen wat ervoor zorgde dat het enige stukje groen wat er tussen stond, het onkruid, verdween.
Nu wij hondenbezitters zijn en onze Mo dagelijks uitlaten viel mij op dat het best een puinhoop is langs de kanaalkant. Lege blikjes, papierresten, plastic. Niet weggegooid door de eigen straat bewoners maar aangewaaid en neergegooid door passanten. Ook stuitte ik op diverse hopen hondenstront. Gruwelijk zo vies. Vooral als je bedenkt dat mensen en kinderen hier wandelen, vissen, varen dus verblijven in dit gras. Zelfs ook enkele gevulde hondenzakjes. Wat op deze manier totaal geen nut heeft natuurlijk. Maar nu wij dus hondenbezitter zijn lopen we tegen het probleem dat er geen prullenbak is om het gevulde zakje te deponeren. Op zich niet zo’n probleem als je niet zo heel ver loopt. Maar om nu een half uur met een volle poepzak rond te zwaaien, neu, das niet zo fris. En als je iemand tegenkomt en aan de praat raakt is het eerste wat ik zeg, “it isnt me” het rode zakje even voor het gezicht langs bungelend om geloofwaardig over te komen.

Ik begrijp ook een heel heel klein beetje dat mensen deze dan maar naast een boom leggen. Misschien in de veronderstelling dat ze hem op de terug weg weer ophalen maar het per ongeluk zijn vergeten. Ik zelf neem het mee naar huis of loop het halve dorp door om het zakje kwijt te kunnen. Tot groot plezier van hond Mona uiteraard. Wil ik nieuwe poepzakjes dan heeft Mo helemaal lol want dan moeten we het hele dorp over. Aan “onze” kant is geen prullenbak en dus geen poepzakbevoorraadpaal te vinden. Ik besluit een brief aan de gemeente te sturen. Alles voor het behoud en mooie schone zicht van ons dorp. Ik krijg snel antwoord en word bedankt voor mijn oplettendheid. En de moeite die ik neem om de gemeente te wijzen op dat wat mij is opgevallen. Maar, ze zijn het niet met mij eens. Langs het kanaal staan voldoende vuilnisbakken om het afval in te dumpen dus er zullen er geen meer geplaats worden. Potverdorie denk ik, heb ik er dan zo overheen gekeken. Dus lijn ik Mo aan en zeg, “kom op, zoek prullenbak”. We beginnen helemaal aan het begin van de straat en lopen zo richting brug. Ik kijk achter ieder boom, tussen het riet, langs de stoep. Maar het enige wat ik vind zijn de containers van de buurtbewoners die vandaag geleegd gaan worden. Zullen ze die niet bedoeld hebben? Nee, dat zou een foute grap zijn geweest. Dus weer stuur ik een mail. Nu heb ik een behandelnummer dus vermoed ik dat ik nog sneller antwoord krijg . Helaas, inmiddels 3 weken geleden mijn bevindingen van mijn zoektocht naar dé prullenbak gemaild maar nog geen antwoord gekregen. Ik vind tijdens mijn dagelijkse wandeltocht wederom wat gedumpt goor rottend en viesriekend gevuld plastic afval in het riet. Ik besluit mijn oplettendheid , waar je overigens niet om heen kunt, niet in te zetten voor de gemeente. Maar ga toch nog eens op zoek naar die ene prullenbak die ik toch gemist moet hebben

vrolijke groet

.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info