Schagen dingt mee naar Erfgoedprijs 2016

De gemeente Schagen heeft zich aangemeld voor de Erfgoedprijs 2016 van de Bank Nederlandse Gemeenten. In de motivatie legt Schagen uit hoe we ons erfgoed betrekken in plannen, praktijk en participatie. Ook legt de gemeente uit hoe het gemeentelijk erfgoedbudget wordt ingezet.

Voor de gemeente Schagen is erfgoed meer dan alleen maar de historische gebouwen en de archeologie, de gemeente verweeft het in het landschap en het gebruik. “Ons landschap heeft kenmerken waar we trots op zijn: Schagens ligging in de kop van Noord-Holland, de West Friese Omringdijk, de kust en onze historie. Onze historie kenmerkt zich door strijd tegen het water. Petten weet daar alles van, dit dorp verdween meerdere keren in zee. Toch bouwden we telkens een nieuw Petten terug. Het nieuwe Petten dat we nu maken (ook weer in verband met veiligheid van de kust), wordt ontworpen met groot respect voor het erfgoed. Oud-Petten wordt gesymboliseerd met een ‘palendorp’ dat het silhouet van een kerk en tien huizen vormt. Het voormalig koloniehuis voor kleuters (‘bleekneusjes’) uit 1933 krijgt een nieuwe bestemming. Zo blijft de historie zichtbaar. Over participatie gesproken. Bij de vernieuwing van Petten en de nieuwe identiteit van onze kustplaatsen worden de bewoners uitvoerig betrokken. In de stad Schagen wordt het rijksmonument, de Duitse transformatorbunker uit 1943, bestemd tot vergaderruimte en atelier en dit krijgt een glazen ombouw. In Eenigenburg bestaat reeds de tijdsdriehoek: museum, ruïne en kerk. Vanuit het museum wordt je visueel geleid naar historische bijzonderheden van en in het landschap rondom. Ook de jeugd wordt hier actief bij betrokken, evenals bij de archeologische opgraving in Schagerbrug in 2014. Hoewel het budget in de afgelopen jaren is verminderd, kon Schagen ook besparen. Bijvoorbeeld door bij de Open Monumentendag samen te werken met buurgemeenten.”

Met deze en andere argumenten probeert Schagen hoog te scoren in de strijd om de Erfgoedprijs. Vorig jaar heeft geen enkele Noord-Hollandse gemeente meegedongen. Wethouder Groot zou graag zien dat de prijs naar onze gemeente gaat. “Voor het toerisme en de recreatie kan dit een enorme boost betekenen. Er is zoveel moois ten noorden Amsterdam. Met zo’n erkenning voor Schagen kan een toenemende stroom toeristen kennismaken met ons gebied.” Of Schagen een kans maakt, wordt pas in het voorjaar van 2016 bekend.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info