Vuurwerkvrije zones in de gemeente Schagen

Het college van gemeente Schagen wijst vuurwerkvrije zones aan voor de komende jaarwisseling. Met deze maatregel wil de gemeente de overlast en onveiligheid rondom het afsteken van vuurwerk verminderen en de veiligheid van haar inwoners waarborgen.

In de aangewezen vuurwerkvrije zones is het te allen tijden verboden om vuurwerk af te steken. Ook binnen de tijden dat het op overige plekken wél is toegestaan. Het gaat om de volgende zones:

  • Plaatsen binnen een straal van 100 meter rond zorginrichtingen
  • Plaatsen binnen een straal van 100 meter rond kinderboerderijen
  • Plaatsen direct bij kerken
  • Plaatsen direct bij scholen

Deze vuurwerkvrije zones zijn met zorg gekozen, waarbij rekening is gehouden met kwetsbare locaties. De gemeente roept inwoners op om rekening te houden met deze zones en ergens anders van het vuurwerk te genieten.

Burgemeester Marjan van Kampen: “Vuurwerk tijdens de jaarwisseling zorgt voor veel plezier. Maar houd hierbij rekening met elkaar. Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan vanaf 31 december 18.00 uur, tot 2.00 uur 1 januari. In de vuurwerkvrije zones is dit op geen enkel moment toegestaan. Zo verminderen we hier de (geluids)overlast. Mensen die buiten de toegestane tijden, of in een vuurwerkvrije zone vuurwerk afsteken, riskeren dan ook een flinke boete. ’’

 

Toezicht en handhaving

Het aanwijzen van vuurwerkvrije zones is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om de jaarwisseling veiliger en plezieriger te laten verlopen. De gemeente zet ook extra toezicht en handhaving in om de naleving van de regels te waarborgen. Wordt er toch vuurwerk afgestoken in deze zones, dan riskeert deze persoon een boete van €250,-. Handhaving en politie verwijst personen tot 18 jaar oud, indien mogelijk, door naar bureau Halt.

 

Voor meer informatie over de aangewezen vuurwerkvrije zones en de regels omtrent vuurwerk, kunt u contact opnemen met de gemeente, afdeling Veiligheid of raadplegen op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info