Woon of werk je in een monument? Gratis muurschildje!

Iedereen die in een monumentaal gebouw werkt of woont, kan gratis een muurschildje komen halen in het gemeentehuis. Op dit schildje staat dat hier sprake is van een monument. Je mag het zichtbaar op de buitenmuur bevestigen. Zodat iedereen die langsloopt, herkent dat dit gebouw een bijzondere status heeft.

In steden en dorpen zie je vaker het symbool aan buitenmuren hangen. Het embleem is 15 centimeter hoog en 9 centimeter breed. Wit met een rode driehoek. Niet groot en opvallend, wel kenmerkend. Een subtiel symbool voor iets wat aan de historie herinnert. Het symbool is ook leuk voor de bezoekers die door Schagen wandelen en de stadswandeling volgen.

Wat is een monument? Het kan een gedenkteken zijn, dat een historische gebeurtenis symboliseert. Of een overblijfsel van architectuur, nijverheid of kunst. Het woord ‘monument’ stamt van het Latijn en betekent ‘dat wat herinnert’. De overheid heeft een hele lijst van monumenten. Er zijn rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. Op www.rijksmonumenten.nl zie je de lijst. Je kunt hier ook in je eigen omgeving zoeken.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info