Bert’s bankie onthuld – Er is een bijzonder mens heengegaan

Onlangs is op de hoek Mauritsstraat – Beatrixstraat ‘Bert’s bankie’ onthuld. Op initiatief van de bewoners van Mauritsstraat wordt oud mede bewoner Bert de Wit herdacht middels een naamplaatje op het bankje waar hij vaak zat.
Bert overleed eind oktober 2023 op 70 jarige leeftijd.

Deze onthulling gebeurde door de kinderen van Bert de Wit, op de foto van links naar rechts, Elles, Bert jr, Jos en Ruud. Er is een bijzonder mens is heengegaan, bijzonder en kleurrijk in alle opzichten kun je wel stellen.

Veel (jonge) mensen kennen Bert de Wit als die vreemde snuiter die uren in zijn Mercedes met draaiende motor op verschillende vaste plekken in het dorp stond.
En helaas maakt onbekend dan ook vaak onbemind en werden ook vaak andere, minder leuke, termen gebruikt om aan te geven wie Bert was.

Natuurlijk weet men niet alles, en is ook niet alle ellende gezien die door Bert werd veroorzaakt mede vanwege zijn ziektebeeld.
Maar Bert had ook een periode dat het niet slecht met hem ging.

Bert was een technische autoriteit op het gebied van vrachtwagens, had natuurlijk zijn eigen garage (Bert de Wit Truckservice) in ’t dorp.
Door zijn technische kennis en inzicht zijn er een aantal technische verbeteringen ontwikkeld, de meest bekende is de onderhoudsarme koppelschotel, maar ook de RDW en de verkeerspolitie kwamen regelmatig bij Bert bij technische uitdagingen op het gebied van vrachtwagens.

Daarbij had Bert een uitleg-vermogen om dingen duidelijk te maken die vooral bij jonge/leerling monteurs erg werd gewaardeerd.

Verhaal van een leerling bedrijfswagenmonteur:
In mijn periode bij de DAF dealer in Heerhugowaard in de jaren 90, heb ik een aantal malen met hem mogen samenwerken, hij werkte daar niet maar hij zag een jonge techneut die aan het kloten was bij een motorkoprevisie en kwam ff bij mij kijken en gaf een paar tips en tricks en stond ff later zelf mee te sleutelen. Op de 1 of andere manier hadden we technisch toen ook een klik, in de zin dat hij het leuk vond om mij dingen uit te leggen.
Niet meer dan dat want hij hield wel afstand, maar ook op latere momenten als hij in onze garage kwam liep hij ff naar mij, vroeg hoe het ging, hoe het met mijn opleiding ging (ik heb bij de DAF een omscholingstraject gedaan en de avond MTS bedrijfsvoertuigen gedaan).

Later hoorde ik van collega`s dat Bert na het vreselijke ongeluk in zijn garage, waarbij een monteur is overleden nooit meer dezelfde is geworden.
Maar ook dat het een geweldige techneut was die monteurs in opleiding prima kon begeleiden en uitleggen hoe e.e.a. werkte. Techneuten die bij Bert vandaan kwamen waren veelal uitermate vak volwassen bedrijfswagenmonteurs.

Bert was veel meer dan zoals de meeste mensen hem misschien herinneren, maar in het leven loopt het niet altijd zoals het zou moeten lopen. Pech, tegenslag en een ziektebeeld kunnen er voor zorgen dat een persoon veranderd. Maar dat moet niet de reden zijn om al het goede van die persoon te vergeten.

Neem eens de moeite om rustig op Berts bankje in de Mauritsstraat te gaan zitten en besef dat het leven niet altijd loopt zoals je dat zelf voor ogen hebt. En besef dan ook hoe  je je moet voelen als je getekend door de tegenslag daar op aangekeken wordt, besef het geluk en de rijkdom dat jou dat allemaal niet is overkomen.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info