Burgemeester trots op inwoners

Het prachtige gedrag van de inwoners stemt burgemeester Marjan van Kampen heel positief. In het afgelopen weekend waren de stranden stil en verlaten. Er was geen overmatige drukte op de markt. Geen groepsvorming. “De discipline die iedereen kan opbrengen in deze nare corona-tijd, ik ben zo trots op iedereen. Ik heb er alleen maar complimenten voor,” zegt burgemeester Marjan van Kampen.

“De inwoners van de dorpen en stad in gemeente Schagen verdienen echt een groot compliment.” Burgemeester Van Kampen doelt met name op de manier waarop iedereen in het afgelopen weekend heeft gehandeld. Een week ervoor waren de burgemeesters van de kustdorpen nog geschrokken, omdat mensen zich niet aan de onderlinge afstand van anderhalve meter hielden. En massaal het strand en natuurgebieden opzochten. “Ik weet bijna wel zeker dat niemand dat bewust deed. Wie had tevoren nou kunnen bedenken dat zijn of haar idee om naar het strand te gaan ook het idee van alle anderen was?” zegt de burgemeester. Het was echter wel een probleem en de maatregelen moesten worden aangescherpt. Met succes.

“Ik heb zowel op de markt als elders op straat helemaal geen groepen van 3 of meer mensen gezien,” zegt Van Kampen trots. ‘”De handhavers hebben helemaal geen boete hoeven uitschrijven. Dat geeft aan hoe geweldig iedereen zich aan de regels houdt. Niet alleen gezinnen of oudere mensen denken er om. Ook jongeren houden zich aan de richtlijnen. Daar ben ik niet in mijn eentje enorm trots op. We kunnen daar met zijn allen trots op zijn. De inwoners van Schagen, wij allemaal, doen het erg goed.”

De bezorgdheid gaat nu, aan het begin van de derde week van de sociale afstand, naar het uithoudingsvermogen van iedereen. Hoe langer de maatregelen nog moeten gelden, hoe meer discipline nodig is. “Dat vraagt echt wat van ons,” zegt de burgemeester. “Het is echt nog de kiezen op elkaar en doorzetten. Dat moeten we ons voortdurend realiseren.” Het helpt om het doel voor ogen te houden: we doen het allemaal, voor ons allemaal. Het gaat om ons voortbestaan.”

Volgens de burgemeester is het van groot belang dat we voor elkaar zorgen. Ook al moet dat op afstand van elkaar. Gemeente Schagen meldt op de website www.schagen.nl in de speciale ‘coronarubriek’ op de homepage wat de gemeente doet. “Ik weet dat in onze dorpen en ook in de stad veel initiatieven zijn om elkaar te bemoedigen. Het brengt het beste in mensen naar boven. Wat leuk is het bijvoorbeeld dat er voor de kleintjes een ‘berenjacht’ is in de eigen omgeving achter de ramen. Of dat er orgelmuziek was voor ouderen in het Sint Jozefpark in Tuitjenhorn. Kinderen kunnen tekeningen in de brievenbus doen bij De Bron in Schagen, vrijwilligers melden zich bij de dorpsraad in Oudesluis en ga zo maar door, prachtig!”

Tenslotte wil de burgemeester nog het volgende meegeven: Denk om elkaar, hou vol en samen zijn we sterk in heel Schagen!

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info