Crowdfunding voor opknappen eerste steen “Nieuw Leven”

Op Facebook lazen we deze update van Eef Visser en Frans Popma. Uiteraard een mooi stukje geschiedenis vanuit ons dorp waarvan de oproep prima past op deze website.

Wij vragen jullie aandacht voor het volgende:
In augustus 1928 werd de eerste steen gelegd van Coöperatieve Zuivelfabriek Nieuw Leven G.A. aan de Groteweg. Als aandenken hieraan is door Gross en Heldoorn Architecten uit Leeuwarden en aannemer M.K. de Groot uit Heerenveen een marmeren plaat met opschrift geschonken. De boter- en kaasfabriek bleef van 31 maart 1929 tot 1 december 1960 (bijna 32 jaar) in werking en ging daarna op in de combinatie Noordwest van de Eensgezindheid uit St. Maartensvlotbrug en de Vooruitgang uit Julianadorp.

Het huidige pand, waarin aansluitend wasserij Aurora en vervolgens zeepfabriek de Grada hun activiteiten hebben gehad, is nu bekend als Bollenoord. Het herinneringsgeschenk van de eerste steenlegging is na het sluiten van de zuivelfabriek en verbouwactiviteiten in de afvalcontainer terecht gekomen. Door voormalig melkrijder en transporteur Henk Bakker sr. gelukkig nog tijdig ontdekt, daaruit gevist en meegenomen.

Omdat Frans van dit tableau in zijn zuivelarchief een foto had, heeft hij zich steeds afgevraagd waar deze is gebleven. Niemand kon hem daarover uitsluitsel geven, ook voormalige personeelsleden en leveranciers niet. Echter, tijdens het opruimen van de woning van Greet Bakker kwam de steen onlangs tevoorschijn. Deze bleek jarenlang en niets vermoedend in een verloren hoekje in de schuur te hebben gelegen. Haar zonen Piet en Henk hebben het aandenken aan het winkelmuseum van Eef en Jopie Visser aan de Oude Rijksweg geschonken, helaas wel enigszins gehavend.

Gelukkig heeft Eef een bevriende oldtimer-motorvriend die, als voormalig teken- en schilderleraar, bereid is het plakkaat te restaureren. Er ontbreekt wat kostbaar bladgoud en er moet een breuk
worden gerepareerd met wat andere beschadigingen. Hieraan zijn natuurlijk kosten verbonden, tot op heden door de restaurateur uit Eenigenburg begroot op ongeveer € 1.100,-. Voor zo’n
historisch dorpserfstuk van bijna een eeuw oud is dit geen onoverbrugbaar bedrag.

Als zuivelhobbyist heeft Frans hierover met Eef van gedachte gewisseld. Zij zijn van mening dat het aandenken een mooie plek verdiend, bij voorkeur natuurlijk in Bollenoord, aangevuld met een kleine beschrijving van het pand over eerdere zuivelactiviteiten hierin. De kosten voor de restauratie willen we graag in een crowdfunding bijeen proberen te krijgen. Natuurlijk blijft de unieke steen wel eigendom van de dorpsbewoners en mag niet worden vervreemd, ook als Bollenoord in andere handen komt of het pand een andere functie krijgt.

Een leuke bijkomstigheid is dat het op 31 maart a.s. precies 95 jaar geleden is dat de fabriek in werking werd gesteld. Een beter moment voor een hernieuwde eerste steenlegging is er niet.

De eerste donatie is al binnen, want Adri de Wit (zijn vader was ook melkrijder bij Nieuw Leven) vind onze actie heel bijzonder en heeft spontaan €100,- gedoneerd. Wie volgt?

Eef Visser en Frans Popma
Voor donaties graag contact opnemen met Eef Visser, Oude Rijksweg 121, 1756 EN ’t Zand.
Tel.: 0224 – 593279
E-mail: eefenjopie@hotmail.com

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info