Elfstedenwandeltocht 2022

Maar liefst vier sportieve (oud) Zandtemers waren van de partij tijdens de 74ste Elfstedenwandeltocht in Friesland afgelopen week. Op de foto v.l.n.r. Grieta Vader, Sjaak de Groot, Marleen Onderwater en Adri de Wit trotseerden de elementen op deze 208 km lange wandeltocht door het weidse Friese landschap.

Alle elf Friese steden werden aangedaan in vijf etappes met achtereenvolgens afstanden van 49km, 45km, 42km, 44km en 28km. Met een start in Leeuwarden naar eindpunt Sloten werden op deze dag ook Sneek en IJlst aangedaan. Na een overnachting op één van de meevarende slaapschepen stond op dag twee het traject Sloten naar Workum, via Stavoren en Hindeloopen, op het programma.

Er stond veel wind op deze tocht der tochten en na twee dagen grotendeels tegenwind kwam nu de wind wat meer in de rug op de derde dag. Dat betrof de route Workum, via Bolsward en Harlingen, naar Franeker. Vervolgens trokken we de vierde dag richting het noorden van Friesland vanaf Franeker naar eindpunt Dokkum. Langs Bartlehiem over het beroemde bruggetje en een heel stuk langs de Dokkumer Ee.

Totaal deden er zo’n 500 enthousiaste wandelaars deze editie mee. De laatste dag was een peulenschil met ‘maar’ 28km vanuit Dokkum terug naar Leeuwarden alwaar een feestelijk onthaal, én het officiële Elfstedenkruisje alle deelnemers ten deel viel. Mits je natuurlijk de officiële stempelkaart helemaal vol had en niet zoals Piet Kleine in 1997 een stempelpost gemist had en geen kruisje kreeg. Gelukkig kreeg hij hem 20 jaar later alsnog!

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info