Glasvezel in de kern van ’t Zand eindelijk een feit.

Weet u dat wij in ’t Zand al sinds 2016 in actie zijn om een glasvezelnetwerk in ons dorp te krijgen? De eerste actie was heel succesvol, mede omdat de bewoners in het buitengebied meededen en het benodigde percentage was heel snel gehaald. Helaas was ’t Zand een van de weinige dorpen binnen de gemeente Schagen die het belang van glasvezel inzag en lukte het niet om de actie goed af te sluiten.

Maar ’t Zand zou ’t Zand niet zijn als ze daarmee genoegen nam. Toen de firma Kabeltex de handschoen oppakte om in Hollands Kroon aan de gang te gaan zag ’t Zand zijn kans schoon. Immers tussen Hollands Kroon en ’t Zand is alleen maar een dijk, daar kan die kabel toch wel doorheen? Dus kunnen we dan niet meeliften op de leiding die in Anna Paulowna wordt aangelegd?

En zowaar, Kabeltex ging de uitdaging aan. Zowel voor Oudesluis als voor ’t Zand wilden zij een glasvezelnetwerk in de dorpen aanleggen. Maar ook nu moest er een bepaald aantal abonnees worden behaald om het project ook voor Kabeltex enigszins rendabel te krijgen.
De mensen in het buitengebied waren ondertussen door een ander actie al verzekerd van een glasvezel aansluiting.
Nu zonder die bewoners in het buitengebied, was het best lastig om het benodigde percentage te halen. Maar………..het is gelukt en Kabeltex is druk bezig om de kabels aan te leggen en woningen aan te sluiten. Want industrieterrein Kolksluis is al enige tijd aangesloten op het glasvezel, binnen de woonkern duurde het toch weer iets langer dan we hadden gehoopt. Een gebrek aan gekwalificeerd personeel was of liever gezegd, is de oorzaak.

Afgelopen maandag, 28 september was het dan zo ver. Om 12:30 uur werd de 1e woning-aansluiting officieel aangesloten. Men had de adressen in de hoge hoed gedaan en het adres Kanaalkade 40 kwam er uit. Dat was erg leuk, want bewoner Klaas van Diepen heeft het vuur uit zijn sloffen gelopen om mensen warm te maken voor een Kabeltex-aansluiting. Klaas was namens de stichting Molen de Hoop actief, want de verenigingen die actief waren in de werving van nieuwe abonnees krijgen een financiële bijdrage voor iedere nieuwe abonnee. En dat geldt nog steeds.

Van deze 1e aansluiting werd een klein feestje gemaakt.
Cor Posthumus kwam namens Kabeltex langs met een enorme taart van bakkerij Slijkerman, met daarop de toepasselijke tekst “Gefeliciteerd met uw glasvezel”. Tevens had hij voor Klaas en Elma een prachtige bos bloemen van Manon Nierop Flowers.
Familie Van Diepen, gefeliciteerd met jullie nieuwe glasvezelaansluiting!

Cor overhandigd de geweldige taart aan Klaas van Diepen.

 

Klaas en Elma met hun kleindochter gezamenlijk op de foto

 

Mocht u na het lezen van deze informatie alsnog willen besluiten tot een aansluiting op het glasvezelnetwerk, dan kan dat natuurlijk.

  • U bespaart daar mee 350 euro aansluitkosten
  • U steunt de deelnemende sportverenigingen Geel Zwart, voetbal en handbal, maar ook stichting Molen de Hoop en de Dorpsraad
  • Voor nadere informatie kunt u het beste een mailtje naar Cor Posthumus van Beemster Schagen via glasvezel@beemsterschagen.nl
  • Cor neemt dan contact met u op om informatie te geven of toe te sturen of/en in te schijven.

Namens de projectgroep,
Gerard Schouten,
Voorzitter Dorpsraad ‘t Zand

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info