Mijn beleving van de maand augustus

MIJN BELEVING VAN DE MAAND AUGUSTUS
Door Gerard Schagen

2 Augustus: De regen klettert tegen de ramen, de boomtakken zwiepen wild heen en weer. Er loopt iemand langs in korte broek.
Ik kreeg het er zo koud van dat ik besloot  mijn pantoffels uit de kast te halen.

De volgende dag tik ik de 85 kruisjes aan.
Deze feestelijke dag begint ook nog eens met een stralend zonnetje. Zo dat cadeau is binnen. Het duurt maar een paar uur, dan neemt de herfst het weer over.

2 Dagen later; jeu des boulestoernooi, zal het door gaan?? Buienradar voorspelt niet veel goeds. Op de heenweg zelfs een donderslag. Na wikken en wegen wordt besloten om toch maar te starten. We doen twee potjes en zijn net op tijd klaar. Na de koffie dan maar de derde partij, maar die komt er niet….
Gelukkig hebben we een goed onderkomen in “De Bays” waar het tijdens een heerlijk natje nog erg gezellig wordt.

Ja de Bayes, ik was er al een tijdje niet binnen geweest, komt door de leeftijd. Het ziet er allemaal pico bello uit, het nieuwe bestuur heeft wonderen verricht.
Een gebouw wordt altijd beoordeeld naar de toiletten. Spic en span ziet het er uit, een 10 volgens mij.
Laten we hopen dat dit WBO-bestuur de waardering en hulp krijgt die het verdient.

Dit was in vogelvlucht de start van augustus.

Tijdens mijn loopjes kom ik veel langs water, uiteraard het kanaal, mooi als het spiegelt maar net zo mooi met schuimkopjes als het hard waait.

Verder rond het dorp veel slootjes. Eens kon je de bodem zien, nu is het op veel plaatsen overwoekerd en praktisch geen water meer te zien. Onze gemeente lijkt gek te zijn op riet. Te pas en te onpas kom je het tegen.
Ik ben gaan uitzoeken welke voordelen riet heeft. Dat is voor dorpsslootjes eigenlijk niets.
Riet is een kieskeurige grassoort die geen andere waterplanten in zijn buurt duldt. ( bij ons achter stonden eens prachtige gele lissen, nu is het alleen maar riet) Riet vindt men dan ook voornamelijk in rietlanden en moerasgebieden. Ook langs brede vaarten en sloten is het gewild en geeft het mooie plaatjes, mooier dan de foto’s hier boven. Hier is het b.v. ook een kraamkamer voor parende vissen.

Als het water echter minder dan 2 m breed is voegt het niets toe en vraagt veel onderhoud, juist daar schort het aan bij de gemeente.

Zo dit was de natuurkunde les, nu even heel wat anders:

 

De 25e  Zandstock was ook weer een succes, zonder wanklank, gezelligheid voorop. Uiteraard gingen wij voor “Stockoud” Eerst naar de kerk en die zat gelijk al vol. Daarna “The Kik” ludiek aangekondigd door “Drek”. De Rotterdamse humor ging bij ons grotendeels verloren door kakelende dames.
Hoogtepunt van deze morgen was voor mij het “Ave Maria” door Esther Raadgers. Jeminee, wat kwam die binnen, kippenvel, brok in de keel, dit had ik nog nooit meegemaakt, wist niet dat dit mogelijk was.
Je hoort het wel eens bij juryleden van talentenjachten, dan haal ik vaak mijn schouders op.

Als er op zondagavond een late voetbalwedstrijd is en je wilt de samenvatting zien dan wordt je gedwongen te kijken naar “Studio Voetbal”, waar een stel betweters aan de hand van beelden laten zien welke fouten spelers en trainers in het weekend hebben gemaakt.
Ze leggen haarfijn uit hoe het wel had gemoeten. Makkelijk praten en oordelen achteraf. Op het veld gaat het om het moment, dan kan je het spel niet even stilleggen om te overleggen wat de beste optie is, je moet handelen en wel direct…. Dat maakt het spelletje juist zo leuk, zonder fouten geen doelpunten…

12 augustus heb ik niet gekeken, daarom laat ik mijn fantasie even de vrije loop..
De heren, ook wel analisten genoemd, hebben nog wat tijd over. “Wie weet er nog wat?” vraagt de leider.
Een vrijetrappen-specialist uit het verleden weet wel iets over die nieuwe trainer van Ajax. “Jongens dat is geen best, wat die vroeger allemaal bij NAC heeft uitgevreten, je wilt het niet weten.” De anderen hangen aan zijn lippen en slikken het voor zoete koek.
Enkele dagen later zegt de analist dat het alleen maar een verhaaltje was voor het slapen gaan….

Het is prachtig zomerweer, elders in het land moeten kinderen al weer naar school, hier kunnen ze nog even lekker genieten. Volgens het NHD is dat lekker gamen. Dan zie je kinderen vanaf 10 jaar in een luie stoel in een grote hal naar schermen loeren, wat een feest!!!! Ik zou zeggen, geef ze een bal en schop ze naar buiten. Ga lekker voetballen of een ander spel, veel gezonder. Het valt op dat op het veldje bij ons in de straat ook steeds minder gevoetbald wordt, jammer…

Het fietspad langs het kanaal (Knepperspad) is uitstekend geschikt om honden uit te laten. Als ik daar loop valt het me regelmatig op dat er flinke hondendrollen op de weg liggen. Er zijn waarschijnlijk honden die dat gekriebel van gras aan hun poepertje niet zo lekker vinden. Dan is er altijd nog het baasje die de hoop in het gras of vuilnisbak kan deponeren.

Je moet er niet aan denken als van een groep wielrenners de eerste een slippertje maakt in de hoop en de rest er overheen tuimelt. Ik laveer er met mijn rollator wel omheen.

In het wisselvallige augustus viel 112 mm regen in 12 dagen, dat is 22 mm boven het gemiddelde

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info