Mijn beleving van de maand december

MIJN BELEVING VAN DE MAAND DECEMBER
Door Gerard Schagen

December koud en nat. De Hollandse winter heeft zijn intrede gedaan. Mist en gladde wegen, ook wat zon. In Friesland vergadert men al weer over een Elfstedentocht. Het wordt echt tijd voor warme chocolademelk.

Toevallig las ik ergens dat deze Godendrank duizenden jaren geleden al werd gedronken door de Azteken in Mexico. De grote leider Montezama was er gek op. Ook door de Olmeken in Midden Amerika werd cacao al in vloeibare vorm gedronken.
Het was nog niet de chocolademelk zoals wij die kennen, Er werden vaak specerijen aan toegevoegd en men zag geneeskrachtige eigenschappen.
De eerste Amerikaanse president, George Washington, was ook een groot liefhebber. Hij ontbeet met maismeelpannenkoeken en een kop warme chocolademelk met mogelijk een scheut brandy.

Laten we hopen dat we deze winter in de kantine van Land van Buur kunnen genieten van een lekkere Koek en Zopie.

Het volgende beleefde ik met trots: Mijn vrouw, Hilke, kreeg door wethouder Erol het Schager Compliment opgespeld omdat ze 25 jaar coördinatrice was van Tafeltje Dekje voor ’t Zand en Oudesluis. Ik weet veel beter dan de wethouder hoe tomeloos haar inzet was. Tafeltje Dekje had altijd voorrang. Ze sprong op de fiets om een diepvriesmaaltijd te bezorgen als iemand door de keuken vergeten was en rustte niet voor het was recht gezet.
Ook met de 22 bezorgers die ze onder haar hoede had was er een goede band. Ze nam het voor hen op als er eens (onterechte) kritiek was van hogerhand.
Dat dit werd gewaardeerd bewees het daverend applaus na de uitreiking tijdens de jaarlijkse Kerstbroodmaaltijd.

Ze weet zeker dat haar opvolgster, Ellen v.d. Ploeg van hetzelfde kaliber is. De foto is van Dirk Smit, ook vrijwilliger. Waar Dirk is klikt de camera…

 

Roerige tijden in de politiek. Na een verassende verkiezingsuitslag.
Er moet nu geformeerd worden, wat makkelijk lijkt kan nog heel moeilijk worden.

Eén van de punten van NSC spreekt me wel aan. “Meer waardering voor de Nederlandse taal”… Het is toch van de gekke dat Nederland het enige land is waar op universiteiten de colleges allemaal in het Engels gaan, wat veel buitenlandse studenten trekt, wat weer ten koste gaat van Nederlanders, zowel in studieplaatsen als woonruimte.

Ook op TV vindt men Engels interessant. Tijdens interviews zegt men vaak; “Om het populair te zeggen” en dan vervolgt men met een Engelse tekst, waarbij dan ook nog triomfantelijk wordt gekeken. Ze moeten zich juist schamen dat ze zich niet in hun moedertaal kunnen of willen uitdrukken.

Onze eigen Prins HRLK kwam ook met iets nieuws; “Shared Dining”. Wat gewoon kan zijn: “Kom bij ons dineren, nu ook met Prins Heerlijke kleine porties. Het lijkt me best lekker, dus eet smakelijk…

Dan is er nog onze oer-Hollandse Hema, daar zijn verpakkingen waar geen woord Nederlands op staat…

In de muziek lijkt het Nederlands in opmars. Wat te denken van de “Engelbewaarder”…

Er valt een krant in de bus met een blauwe tekstbalk. Het kan niet missen; het is ” ’t Zand in Zicht”. Weer leuke artikelen en inkijkjes in diverse bedrijven. Een prachtige traditie, die moet blijven…

 

Dat geldt ook voor de hyacintenactie van DOKO. De verkoop verliep goed, aldus het vriendelijke meisje dat bij ons aanbelde. Het kleine DOKO is wel de meest zichtbare vereniging in ons dorp. Het wel en wee van de tafeltennissers kan je niet missen en ook met acties zijn ze heel actief. Wel eens van de DOKO-lotto gehoord? Er schijnt een wachtlijst te zijn om mee te mogen doen. Er worden dan ook prijzen uitgekeerd van liefst 500 Eurocent of meer…

KERSTMIS 2023 – Terwijl de kerktoren kerstmuziek uitstrooit over het vredige dorp ’t Zand.

Terwijl staatshoofden en kerkleiders het hebben over verdraagzaamheid, respect en vrede met elkaar.

– Op die momenten gooit Israël nog maar eens een paar bommen extra op Gaza en ontziet daarbij ook de vluchtelingenkampen niet.

– Op die momenten probeert Rusland in Oekraïne nog meer burgerdoelen te raken met de bedoeling de burgers in de kou en in donker te zetten.

– Op die momenten is het noodzakelijk om kerkgebouwen van alle religies te beschermen tegen geweld.

– Op die momenten worden te pas en te onpas vuurwerkbommen en explosieven neergelegd, dat kan een woonhuis, clubgebouw, viskraam enz. zijn.

– Op die momenten hebben mensen met een andere geaardheid of een andere kleur de angst dat overal mensen met messen rondlopen die bij het minste geringste toesteken.

Terwijl wij aan onze feestelijke Kerstdis zitten of weer en wind trotseren om de rebus van de Lichtjesloop op te lossen is het voor velen een Zwarte Kerst…

 

2023 spoedt zich ten einde. Terwijl de regen nog eens tegen de ramen klettert en de eerste knallen al te horen, genieten we van de oudejaarsconference van Micha Wertheim. Zoals hij de sociale media benoemde en het gebruik van mobiele telefoons was voor mij een schot in de roos.

December was  met 150 mm in 20 dagen weer extreem nat. Alleen in 2020 viel 1 mm meer maar toen was november vrij droog.

Het hele jaar was trouwens het natste van allemaal;  1219 mm in 158 dagen tegen een gemiddelde van 979 mm.

Wat gaat 2024 ons brengen?? De 4 partijen rond de formatietafel hebben allen aan de kiezers beloofd dat  er snel een nieuw kabinet moet komen om dit land weer op de rails te krijgen. Elkaar vertrouwen en beloftes nakomen is daarbij heel belangrijk.

Wij wensen in ieder geval iedereen die dit leest een vreedzaam en gezond 2024.

Veel geluk!!!
Gerard en Hilke Schagen

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info