Mijn beleving van de maand november

MIJN BELEVING VAN DE MAAND NOVEMBER
Door Gerard Schagen

Mijn beleving zet ik altijd eerst op papier, als het naar de computer verhuist komen er soms andere dingen in het brein tevoorschijn.
Deze keer doe ik dat met de pas verworven pen van tzand.info. En jawel de zinnen vloeien er  lekker uit. De pen heeft ook nog een klein rubber knopje voor toetsen die te klein zijn voor mijn te grote vingers, super handig…

 

11 november, de dag dat de koeien weer staarten hebben en moeder nog steeds een dikzak is, maar er zijn ook mooie liederen, uit volle borst gezongen, verscholen achter mooie lampions.

11 november, ook  de dag dat we naar “Kopstukken” gaan. 10 over 7, jammer voor de late keuvelaars maar we gaan…. O, daar komt nog een groepje, aan het begin van de straat. Snel wat snoepgoed gepakt, we komen ze vanzelf tegen. Ze hoefden niet te zingen. Eén pienter jongetje vroeg nog wel: “Op welk nummer wonen jullie? Dan kunnen we die mooi overslaan”.

Naar de Kopstukken, de zaal zit al behoorlijk vol. Het licht gaat uit en we worden overgeleverd aan de wereld van allerlei Zandtemers. Met veel humor maar vaak ook een emotionele ondertoon.
Het waren geweldige interviews van Cees Langedijk, die steeds de juiste snaar wist te raken. Een lange zit, maar zeker de moeite waard… Op naar Kopstukken 3.

 

Triest om te zien hoe fruitkwekers hun prachtige en heerlijke appelen niet meer kwijt kunnen omdat de supermarkten hoofdzakelijk die harde smakeloze soorten uit het verre buitenland halen. Heel veel energieverspilling en dat willen we toch niet. Ik mis nog steeds de appeltjes van de boer bij de Spar. Er blijven heel veel appelen aan de bomen hangen. Mensen mogen zelfs gratis komen plukken.

Wat is in deze de waarheid, als ik bij de Spar rond loop zie ik bij vrijwel alle appelen een rood-wit-blauw embleem…… Als dit de trend is gaan in het voorjaar de mooi bloeiende boomgaarden verdwijnen, net als de koeien in de wei.

 

Het WK voetbal staat voor de deur, omstreden dat wel. Maar zijn die arbeiders daar geholpen als ik niet ga kijken? Dacht het niet. Dus ik heb Nederland moeizaam met 2-0 van Senegal zien winnen. In de voorbereiding is Louis van Gaal weer uitgebreid in het nieuws geweest, daarbij was het steenkolen Engels van de bondscoach blijkbaar zeer belangrijk nieuws. Ik heb zijn uitspraak:
“We come un end” dezelfde avond op de diverse televisiezenders wel zeker 12 keer voorbij horen komen, terwijl deze man ook best wat zinnigs te zeggen had. Ik hoop dat Louis het weer gaat maken. Hij is een optimist, wij pikken daar zeker wat van mee en ook de spelers.

 

Realiteit: Als je vroeger een energierekening kreeg van € 700,– kwam de politie controleren of je een wietplantage had.

 

 

De speeltuinen in ons dorp hebben een metamorfose ondergaan. Diverse nieuwe toestellen zullen weer gretig aftrek vinden bij de jeugd. Een rondje speeltuinen met het gezin of opa en oma is zo weer een feest. Zoek je de traditionele schommel? Die is nog te vinden in de Kievietstraat en Tureluur.

Sinterklaas is weer in het land. In ’t Zand liet men zien dat het een waar kinderfeest is. Vooraf een leuk filmpje op tzand.info en vervolgens een grote menigte aan de Kanaalkade met uiteraard weer de vrolijke capriolen van de Pieten.

Hoe anders was het elders in het land. Grote demonstraties en zelfs een gevoel van oorlog. De kinderen keken er met afschuw naar. Zelfs in plaatsen waar helemaal geen zwarte Piet was kwam men demonstreren.

Wat voor mensen zijn dit? Wat is hun einddoel? Het zwarte scenario wat ineens in mijn hoofd op komt is; dat als alle Pieten niet meer zwart zijn Sinterklaas het volgende doelwit is. Hij is tenslotte bisschop, dat is al omstreden en hij is ook nog katholiek. Dit interesseert de kinderen uiteraard geen bal. Het is de goedheiligman die alleen maar goeds brengt daar hebben die beroepsdemonstranten geen boodschap aan die hebben meer met die Coca Cola-man uit Amerika die met zijn arrenslee door de lucht zweeft.

Helaas lijkt ook de winkels deze mening toegedaan. Men ziet nu al meer over Kerst dan Sinterklaas en dat is ook te merken aan de sfeer. Gelukkig hebben onze schoonzoon en oud Zandtemer Pieter v.d. Wal als muzikale Pieten met hun saxofoon en trompet wat sfeer in het Makado weten te brengen.

 

Het WK voetbal gaat inmiddels door. Nederland heeft zich als eerste geplaatst voor de volgende ronde. De leeuw hoefde daarvoor niet echt te brullen en deed dat ook niet. Onze jongens zijn nog niet moe.

Er gebeuren rare dingen tijdens dit WK. Als Marokko wint is dit een reden om in diverse steden te gaan rellen en vernielingen aan te richten. De omgekeerde wereld lijkt me. Als deze mensen dat zo graag doen waarom gaan ze dan niet naar Marokko?

Wij gaan duimen voor Nederland en van Gaal, en maken dan een Hollands feestje.

November was extreem nat met 193 mm in 16 dagen tegen een gemiddelde van 93 mm.
Mijn achtertuin heeft nog nooit zoveel regen moeten verwerken in november.

Daarentegen hadden we ook veel zon, dus hoor je ons niet mopperen.

Op naar december, de feestmaand, de maand van vrede en verzoening. Laten we hopen dat de grote leiders op deze wereld er ook zo over denken.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info