Onderzoek gemeente: inwoners kiezen voor cremeren

Gemeente Schagen ziet al jaren het aantal begrafenissen en asbestemmingen op de gemeentelijke begraafplaatsen afnemen. Nadat de gemeente in oktober 2019 bij uitvaartverenigingen en begrafenisondernemers ideeën ophaalden over de toekomst van de gemeentelijke begraafplaatsen, heeft zij in juni 2020 vragen voorgelegd aan het online inwonerspanel over uitvaart en gemeentelijke begraafplaatsen.

Burgemeester Marjan van Kampen: “Het is heel fijn om te zien dat zoveel mensen hebben meegedaan aan het onderzoek. Zo hebben bijna 1200 panelleden hun mening gegeven over uitvaart en begraafplaatsen. De mening van onze inwoners helpt ons inzien wat zij belangrijk vinden bij hun uitvaart. De gemeente kan daarop inspelen door op gemeentelijke begraafplaatsen mogelijkheden te bieden die aansluiten bij de wensen van onze inwoners.”

Inwoners geven aan vooral te kiezen voor cremeren. Slechts een derde kiest voor begraven. Daarvan geeft 20% aan op een gemeentelijke begraafplaats begraven te willen worden. Dit bevestigt de dalende trend. Aan de andere kant is er interesse om natuurbegraven en verstrooiing op strooiveldjes op de gemeentelijke begraafplaatsen mogelijk te maken. Inwoners vinden het belangrijk om nabestaanden niet te belasten met grafzorg en het verlengen van de grafrechten. Ze adviseren om langere graftermijnen dan 30 jaar te hanteren en graven zonder onderhoudszorg aan te bieden. Een ruime meerderheid van de inwoners staat positief tegenover de inzet van vrijwilligers bij het onderhoud van de gemeentelijke begraafplaatsen. Een aantal inwoners wil graag meehelpen. Marjan van Kampen, portefeuillehouder begraafplaatsen: “We zijn erg blij met de aanmeldingen van inwoners die op een begraafplaats onderhoud willen doen. Deze zomer nemen we contact met hen op”.

Het college doet haar voordeel met het rapport ‘Begraven in Schagen’ bij het opstellen van een voorstel over de toekomst van de gemeentelijke begraafplaatsen, dat aankomende herfst wordt aangeboden aan de gemeenteraad.

Het complete onderzoek ‘Begraven in Schagen’ is te vinden op www.schagen.nl/begraven.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info