Open dag bij 400 jaar oude eendenkooi

De eendenkooi in ’t Zand bestaat vierhonderd jaar en daarom organiseerde Landschap Noord-Holland afgelopen weekend een open dag. Hoe toevallig, maar rond de vierhonderd bezoekers bezochten de eendenkooi. Fotograaf André Sonderman was ook aanwezig.

Voor de jeugd was een puzzeltocht uitgezet. In de vorm van badeendjes die langs de route stonden met daarbij een vraag, leverden de goede antwoorden een woord op.
In de loop van de eeuwen is er veel veranderd in de eendenkooi. De eenden die er nu worden gevangen worden nadat ze een ring om de poot krijgen weer losgelaten. Zo komen we steeds meer aan de weet over het leven van deze dieren. Verder is er nog een belangrijke reden voor deze open dag. Vorig jaar organiseerde Landschap Noord-Holland een actie om weilanden naast de eendenkooi aan te kopen. Dankzij veel gulle gevers slaagde die en is het behoud van dit stuk waardevolle natuur verzekerd. Door het uitgekiende beheer van de vorige eigenaar staan ze vol kruiden en wemelt het er van de dieren.

FOTOGRAFIE ANDRÉ SONDERMAN

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info