Paarden- en hondenpoep: wat kun je doen?

Kent u dat? Tijdens een wandeling even niet opletten en per ongeluk in de hondenpoep stappen? Of uw kind komt thuis van het speelveldje met poep aan de schoen? Inwoners klagen regelmatig bij de gemeente of daar nou niet iets aan te doen is. Want poep van een hond laten liggen, dat mag de eigenaar niet volgens de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Maar het gebeurt wel. Omdat honden niet kunnen lezen en de baasjes even geen zakje mee hebben. Of zoiets.

Wat kun je er als ‘dader’ of ‘slachtoffer’ aan doen? Als baasje moet je natuurlijk de poep van je lieve huisdier opruimen. Dit staat ook in de APV (artikel 2:58 lid 1). De enige eigenaren die hiervan ontheven zijn, zijn baasjes van geleidehonden of sociale hulphonden. Zorg er dus voor dat je zakjes in je jaszak hebt als je de hond uitlaat. Wat ook helpt, is dat je de hond niet uitlaat op trottoirs, bij scholen of bij speeltuinen. Als je een route neemt langs een weg met bosschages, langs een fietspad of in aangewezen losloopgebieden, is een verloren drol niet zo erg. Het is ook dan niet toegestaan, maar de kans dat iemand er per ongeluk instapt is erg klein.

Heb je een paard, dan ben je op bepaalde plekken verplicht ook de poep van je rijdier op te ruimen. Dat staat in art. 2:83 van de APV en heeft betrekking op het strand en de toegangspaden (strandslagen). Daar paardenpoep achterlaten mag dus niet. Op de weg is het anders. Het kan gevaarlijk zijn als je de weg oploopt om poep op te ruimen. Wel is het aangenamer voor de omgeving als de ruiter ook hier er om denkt dat de paardenpoep geen gevaar of overlast veroorzaakt.

Het is in de gehele gemeente Schagen verplicht de uitwerpselen van de hond op te ruimen. Het is dus terecht als inwoners hierover een klacht indienen bij de gemeente. Het aantal klachten neemt toe. Wellicht omdat meer mensen in deze coronatijd het plezier van een hondje thuis hebben ontdekt. Helaas komt het zelden voor dat een poepende hond op heterdaad kan worden betrapt. Onze Boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren) controleren zeer regelmatig. Zij proberen de overlast te verminderen. Als u een hond en eigenaar aantreft en ziet dat er geen poep wordt opgeruimd, kunt u de eigenaar wijzen op de APV. Elke hondenbezitter weet hoe leuk het is om een hond te hebben. Zij mogen ook allen beseffen dat de anderen daar dan niet de lasten van moeten ondervinden.

Meer informatie vanaf artikel 2:57 lid 1 onder a van de APV is te vinden op
https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Historie/Schagen/397485/CVDR397485_4.html

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info