Spiritueel

Als Parkinsonverpleegkundige ga ik naar de mensen toe, zowel in het verpleeg- en verzorgingshuis als bij mensen thuis. Het kan zijn dat collega’s mij vragen om bij de mensen langs te gaan, dat de neuroloog of Parkinsonverpleegkundige vanuit het ziekenhuis contact met mij opneemt of dat ze mij via Parkinsonnet hebben gevonden.

Van de wijkverpleegkundige ontvang ik een mail met de vraag of ik contact op wil nemen met een mevrouw die net bij hen in zorg is. Mevrouw heeft de ziekte van Parkinson, en heeft behoefte hierover te praten.

Nadat ik telefonisch contact op neem met mevrouw om een afspraak te maken kom ik op afgesproken dag langs. In de gang van haar appartement zie ik schilderijen hangen in diverse vrolijke kleuren hangen, ook hangen er verschillende vrolijk gekleurde mandala’s.

Mevrouw zit in een stoel en we begroeten elkaar. De manier waarop ik haar zie zitten en de manier hoe ze mij gedag zegt, maakt ze een broze indruk op mij.

Ik leg haar uit dat ik van ons gesprek een verslag zou willen maken en vraag haar om toestemming. Gaandeweg merk ik dat mevrouw goed weet wat ze wil, en ook goed weet wat ze niet wil. Tijdens ons gesprek vertelt mevrouw dat zij spiritueel is ingesteld en dat zij ervan overtuigd is dat je door je eigen mentaliteit invloed kunt uitoefenen in wat je wel en niet kan.

Deze gedachte fascineert mij en ik vraag of ze mij daar wat meer over zou willen vertellen. Ze vertelt mij wat de spiritualiteit voor en met haar heeft gedaan door haar leven heen en ook nu dat zij de ziekte van Parkinson heeft. Door haar spiritualiteit heeft zij de schilderijen gemaakt die ik in de gang heb zien hangen. Als ik ons gesprek ga afronden vraag ik hoe zij het gesprek heeft ervaren. Ze geeft aan dat ze het fijn vindt dat ik langs ben geweest en bedankt me voor het gesprek.

Mijn naam is Mariëlla van Vliet, ik werk bij Woonzorggroep Samen als Parkinsonverpleegkundige en kom bij mensen die de ziekte van Parkinson of een Parkinsonisme hebben die zowel thuis wonen, in een verzorgingshuis of verpleeghuis. Uit de gesprekken die ik met de mensen heb komen vaak boeiende onderwerpen. Mocht u na het lezen van één van mijn verhalen behoefte hebben aan een Parkinson gespecialiseerde verpleegkundige, ergotherapeut, fysiotherapeut of diëtist? Dan kunt contact opnemen via telefoonnummer 088 – 6194100 of mailen naar zorgbemiddeling@wzgsamen.nl

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info