Stichting Zijper Molens doet mee aan de Rabo ClubSupport.

De Stichting Zijper Molens bestaat sinds 1961 en heeft negen watermolens in eigendom in de polder Zijpe. Al onze molens zijn draaivaardig én maalvaardig. Daarvoor zijn de afgelopen 60  jaar vele restauraties uitgevoerd. Maar onderhoud aan molens gaat altijd door!

Afgelopen vrijdag 8 september is bij molen D een nieuwe binnenroed gestoken. Een roed vormt de basis van een molenwiek. Vroeger was deze van hout, tegenwoordig van staal. De oude stalen roed was door corrosie te veel aangetast en dan is draaien van de molen niet meer verantwoord. Molen D staat aan de Grote Sloot tussen Schagerbrug en Keinsmerbrug. Na aanbrengen van het hekwerk aan de nieuwe roed zal deze molen binnenkort weer kunnen draaien.

Op zondag 15 oktober a.s. is het Zijper Molendag. Al onze molens zijn die dag te bezoeken, in het bijzonder molen Ooster N, waar we met het thema ‘Molen bij de vis’ een programma samenstellen. Molen Ooster N staat aan de oostkant van het Noordhollandsch Kanaal en is te bereiken via een pad vanaf de Ruigeweg in Schagerbrug (’t Buurtje) net voorbij het Ananasbos.

Stichting Zijper Molens doet mee aan de Rabo ClubSupport. Stemt u ook op ons? In de stemomgeving op de Rabo website kunt u ons vinden in de rubriek Cultuur onder de naam Zijper Molens. Dank voor uw stem en graag tot 15 oktober bij de Ooster N.

 

De verwijderde roed ligt op de voorgrond

   

De nieuwe roed hangt in de telekraan

De nieuwe roed wordt gestoken

De roed wordt met wiggen en keerklossen vastgezet

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info