Strijd om kortebaantitel nog open in ’t Zand

’t Zand vormt maandag geheel volgens traditie de afsluiting van het kortebaanseizoen. Op de Keinsmerweg komen vanaf 13.30 uur de allerbeste paarden van het afgelopen jaar aan de start. Ook vinden de huldigingen plaats van de diverse kampioenschappen. De strijd om de titel ‘paard van het jaar’ moet nog tijdens de laatste koers worden beslist. Southwind Raptor heeft de beste papieren, maar Candy Blue Chip kan met een nieuwe zege ook toeslaan.

Lang was Southwind Raptor met zevenmijlslaarzen op weg naar het kampioenschap. De troef van eigenaartrainer Bert de Boer won in Warmond en Santpoort en had een ruime voorsprong op de concurrentie.  De laatste weken kwam er echter de klad in. Southwind Raptor maakte wat vaker een fout en behaalde in de laatste vier kortebanen geen punten meer.

Candy Blue Chip kwam in het tweede deel van het seizoen juist pas op dreef. Na de winst tijdens haar debuut in Egmond aan den Hoef kende ze een aantal mindere starts. Vervolgens won ze weer in Bemmel. Na een vroegtijdige uitschakeling in Enkhuizen won ze daarna zowel Medemblik als het NK in Lisse.

Hierdoor is Candy Blue Chip Southwind Raptor tot op vijf punten genaderd. Wanneer ze maandag haar favorietenrol in ’t Zand waarmaakt en de volle buit pakt, terwijl Southwind Raptor buiten de punten blijft, komt ze op gelijke hoogte. Het aantal overwinningen van Candy Blue Chip geeft dan de doorslag. De overige prijswinnaars zijn al bekend. Rick Wester prolongeert zijn titel bij de pikeurs, terwijl zijn broer Mats opnieuw het kampioenschap bij de leerlingen pakt.

Strijd om de dagwinst

Ook de strijd om de dagwinst wordt maandag spectaculair. Van de 24 paarden lijken ook Epoque, Cassidy Byd en Ferran Convital kansrijk. Epoque is net als Candy Blue Chip in eigendom van Stal de Groningers. Hij won dit seizoen al drie kortebanen. Cassidy Byd is afkomstig uit de stal van Caroline Aalbers uit Callantsoog. Hij was dit jaar de beste in Nootdorp, maar vergooide daarna steeds in de beslissende fase van de koers zijn kansen. Hij heeft voor het eerst de steun van Wim van der Mespel, de pikeur die vorig jaar verraste met de overwinning van Lordspirit.

Cees Imming, eveneens uit Callantsoog, hoopt op succes van Ferran Convital. De ruin is één van de snelste paarden van het circuit, maar is zeker niet de gemakkelijkste. Hij werd tweede in zowel Voorschoten als Hillegom. Een overwinning lijkt een kwestie van tijd. Het zou voor de ervaren trainer extra mooi zijn als dit lukt op de thuisbaan in ’t Zand.

Voorbeschouwing en tips

Het volledige deelnemersveld met 24 paarden is te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt een uitgebreide voorbeschouwing met tips. Kortebaanvereniging De Volharding houdt iedereen die de koers wil bezoeken op de hoogte via zijn Facebookpagina.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info