Vijf genomineerden voor titel ‘Kortebaan van het jaar’

De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft Bemmel, Hoofddorp, Medemblik, Utrecht en ‘t Zand genomineerd voor de titel ‘Kortebaan van het jaar’. De ‘vrienden van de website’ en een samengestelde jury vanuit de sport bepalen welke organiserende vereniging of stichting uiteindelijk op dinsdag 28 november de wisseltrofee in ontvangst mag nemen.

De prestigieuze prijs is in 2008 in het leven geroepen om de kortebaanorganisaties de waardering te geven die ze verdienen. Kortebaandraverijen.nl heeft het afgelopen seizoen alle kortebanen bezocht en kan daardoor een deskundig oordeel vormen welke organisaties uitblonken.

“Maar dat waren er natuurlijk veel meer dan vijf”, legt Mathieu Hilgersom namens Kortebaandraverijen.nl uit. “Hoe moet je nu al die geweldige organisaties in een numerieke volgorde plaatsen? Hoe bepaal je de verhouding van een totorecord in Santpoort en het enthousiaste publiek op de tribune van Stompwijk? Wat is het verschil tussen de duizenden toeschouwers in Heemskerk en een betrekkelijke nieuwe organisatie zoals in Vroomshoop? Het is een dilemma waar we als redactie elk jaar mee zitten. We lopen er echter niet voor weg en komen er elk jaar uit naar eer en geweten.”

Publieksprijs

“Het is een publieksprijs en daarom noemen wij vooral de verenigingen en stichtingen die iets extra’s bieden voor de mensen langs het hek. Een organisatie die laat blijken professioneel te denken, innoveert en altijd streeft naar beter kan rekenen op onze steun”, vervolgt Hilgersom. “De Kortebaan van het Jaar moet natuurlijk ook in de smaak zijn gevallen bij trainers, pikeurs en officials. Daarom hebben wij vooraf wat rondgevraagd en dit meegenomen in de nominatie. Ook hebben wij een jury samengesteld waarin zij zijn opgenomen. Hun stem telt uiteindelijk voor 50 procent mee.”

De overige 50 procent ligt in handen van het publiek. Liefhebbers die zich hebben opgegeven als Vriend van de Kortebaan kunnen tot en met dinsdag 31 oktober een stem uitbrengen op hun favoriet door een mail te sturen naar info@kortebaandraverijen.nl. De redactie van Kortebaandraverijen.nl maakt de winnaar bekend op dinsdag 28 november, tijdens de jaarvergadering van de Kortebaanbond in Assendelft.

De keuze is gevallen op onderstaande organisaties:

Bemmel

De drang om beter te doen is groot in Bemmel. Het dorp ligt buiten de reguliere kortebaanregio en mede daarom voelt de organisatie zich, ook na tien jaar organiseren, nog steeds een buitenbeentje. Dat vertaalde zich de afgelopen jaren in bescheiden aantallen deelnemers. Dit jaar hebben afgevaardigden van het bestuur veelvuldig de kortebanen in het land bezocht. Men liet zich zien bij de deelnemers en lobbyden om het aantal deelnemers op te krikken. Dit is prima gelukt. Als laatste kortebaan, van een reeks van vier in acht dagen, bracht zij 24 deelnemers aan de start. Bemmel doet er verder alles aan om de kortebaan zo optimaal mogelijk te laten verlopen. De inrichting van de baan is prachtig en de sfeer is gezellig en ontspannen. Kortom, Bemmel is geen buitenbeentje maar een sieraad voor de kortebaansport.

Hoofddorp

De kortebaan van Hoofddorp heeft een geweldige basis. De Kruisweg is uitermate geschikt voor het houden van een kortebaan. De baan is kaarsrecht en biedt volop ruimte voor het publiek. Daarnaast zorgt de aanwezige horeca met hun terrassen en standjes voor een prettige en gezellige sfeer. De organisatie van Hoofddorp is professioneel en probeert met extra en nieuwe middelen het wedden op de deelnemers te promoten en te stimuleren. Daarnaast doet zij er alles aan om ondernemend Hoofddorp bij hun evenement te betrekken. De kortebaan van Hoofddorp is bovendien geliefd bij de deelnemers. De baan is in goede conditie en ruim op tijd klaar zodat de deelnemers vroegtijdig kunnen beginnen met hun voorwerk. Het stalterrein is ruim en biedt bovendien, parallel aan de Kruisweg, een extra mogelijkheid om uit te stappen.

Medemblik

175 jaar wordt er al gedraafd in Medemblik. De organisatie gaat er terecht prat op dat dit al die gebeurt in één en dezelfde straat: de Nieuwstraat. Met gevoel voor nostalgie, maar met de blik op de toekomst organiseert de Harddraverijvereniging Prins Hendrik al vele jaren hun evenement. Dit jaar had de organisatie het extra druk met een benefietgala, een jubileumdag en de traditionele kortebaandag. Geen evenement ging ongemerkt voorbij. De PR-machine werkte optimaal. Dat de kortebaansport daar met meeliftte spreekt vanzelf. Al deze publiciteit mondde uit in een geweldig evenement. Met goed weer en op een prachtige sfeervolle baan werd het Nederlands kampioenschap het zoveelste hoogtepunt van het seizoen. Medemblik wilde beter en kreeg beter. Met een omzetrecord en met een ongekend aantal toeschouwers zal de 175ste editie met gouden letters in de annalen worden bijgeschreven.

Utrecht
Wat is het jammer dat er volgend jaar geen kortebaan op de Maliebaan van Utrecht wordt gehouden! Dat is de algemene conclusie die elke kortebaanliefhebber uitte na de schitterende editie van 2017. Aan alles was gedacht. De Maliebaan leent zich uitstekend voor het houden voor een kortebaan. De redactie durft gerust te stellen dat de locatie alle banen in Nederland overtreft. Alle mogelijkheden tot vertier en horeca zijn optimaal. Elke organisatie kan hier jaloers op zijn. De organisatie zelf is jong en onervaren maar optimaal gemotiveerd om het goed te doen. En het ging goed! Het was een feest in Utrecht te gast te zijn. Bovendien was de samenwerking tussen de studenten optimaal. Omdat er door de regenval plassen op de baan ontstonden, kwamen er zes studenten met schoppen om spoortjes te trekken. De klus was hierdoor snel geklaard. Het weer hadden de studenten niet mee, maar dat verhinderde niet dat duizenden Utrechtenaren, wandelend en stilstaand langs de baan, kennis hebben gemaakt met de kortebaansport.

‘t Zand
De laatste jaren wordt het alsmaar beter in ‘t Zand. Er is een beeldscherm op een strategische plek en heel Nederland kan via social media de koers meekijken. De baan wordt elk jaar sfeervoller aangekleed en belangrijk: het prijzengeld voor de deelnemers was dit jaar duidelijk verhoogd. Om de omzet op de totalisator op te krikken wordt goed werk verricht. Via Facebook werd een instructiefilmpje voor de Winscore verspreid. Een goed en belangrijk initiatief! Niet alles is volmaakt. De huldigingen die nu plaatsvonden in volstrekte ledigheid in en bij het startvak moeten natuurlijk naar waar de mensen zijn en dat is rondom de finish! Om deze omissie zo zwaar aan te rekenen en ‘t Zand daarvoor niet te nomineren gaat ons te ver. Wij zien bovenal een bestuur dat vooruit wil. Zij blijft zoeken naar wat beter kan. Dit jaar werden tribunes op betere plaatsen neergezet en het lijkt triviaal, maar in het openingswoord van de voorzitter raakte hij de kern van elke organisatie. Zij is afhankelijk van ons allen!

Erelijst:
2008 Nootdorp
2009 Lisse
2010 Lisse
2011 Bemmel
2012 Roden
2013 IJmuiden
2014 Medemblik
2015 Stompwijk
2016 Purmerend

 

kortebaan 't zand 2017-3

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info