Weekmarkt Schagen gaat door, met restricties

Vrijwel alle markten in het land blijven open. Ook de donderdagse weekmarkt in Schagen gaat door. Belangrijk argument hiervoor is dat markten er ook zijn voor de voedselvoorziening. Net als supermarkten. Burgemeester Marjan van Kampen heeft strenge regels gesteld om de markt zo veilig mogelijk te houden. Voor zowel de marktverkopers als de bezoekers.

De regel die overal geldt, is dat mensen anderhalve meter afstand tot elkaar moeten houden. Dat is moeilijk als het heel druk is en als de kramen naast elkaar staan. Daarom staan de kramen vanaf komende donderdag 26 maart verder uit elkaar. Ook worden tekstkarren ingezet. Aan het begin en einde van de markt, van beide kanten toegankelijk, staan instructies op deze tekstkarren. Zo kunnen bezoekers ter plekke lezen waar zij zich aan moeten houden.

De markt blijft dus toegankelijk. Omdat het een van de plaatsen is waar mensen hun levensmiddelen kopen. Net als in de supermarkt, die ook open blijft. Evenals daar geldt dat de klanten in feite met een wijde boog om elkaar heen moeten lopen. Ook bij de kassa worden handen niet aangeraakt. Er wordt contactloos betaald, niet cash. De supermarkt heeft het aantal mensen beperkt dat tegelijk in de winkel mag zijn. De gemeente hoopt dat mensen die inkopen doen op de markt zich zoveel mogelijk willen spreiden, zodat het minder druk zal zijn. Dat maakt het afstand houden eenvoudiger om te doen.

De burgemeester roept mensen op hun verantwoordelijkheid te nemen. “Je kunt jezelf goed wapenen tegen onvoorzichtigheid als je voortdurend bedenkt dat je zelf besmet kan zijn. Dan bescherm je niet alleen jezelf maar ook de ander en blijf je op afstand.”

In tegenstelling tot de supermarkt is de markt in de buitenlucht, maar er gelden dezelfde strenge regels. Burgemeester Van Kampen: “doe daarom de boodschappen zoveel mogelijk in je eentje. Meer dan twee mensen samen is verboden, dus ook op de markt. In de supermarkt is het nu verplicht met een winkelkarretje te lopen. Dat is op de markt niet zo, maar de afstand moet altijd worden bewaakt. Vooral door jezelf.”
Op overtredingen zijn boetes gesteld. Het is echter nooit zo dat een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) of politieagent alles kan bewaken.
“We zijn zeker deze tijd afhankelijk van elkaar en van het onderling vertrouwen. Ik reken op de marktbezoekers, dat zij zich houden aan de regels en geduldig zijn als ze daardoor even moeten wachten,” zegt burgemeester Van Kampen.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info