Kunst bij de vlotbrug

De vijf vlotbruggen van het Noordhollands Kanaal zijn deze zomer onderdeel van een bijzonder kunstproject. Zo klinkt er een muziekcompositie waarbij de blazers verdeeld zijn over twee oevers – met het publiek op de brug of langs het water. Ook ontmoeten twee supporters van rivaliserende voetbalclubs elkaar op een brug. En kun je echt met een katapult naar de overkant van het water? Rij mee in de grote dubbeldekker op zondag 17 augustus om het te zien en mee te maken.

Iedereen is welkom bij deze vrolijke, informele tour in een oldtimer dubbeldekker om de werken te bezichtigen die gemaakt zijn onder leiding van kunstenaar Maze de Boer – in het kader van de kunstmanifestatie Noord-Holland Biënnale (NHBNL). Maze de Boer ziet het Noordhollands Kanaal als een langgerekt litteken tussen oost en west. Over de gehele lengte van het kanaal liggen als het ware vijf ‘hechtingen’ in de vorm van vijf vlotbruggen. Deze vlotbruggen vormen het uitgangspunt van zijn project: het zijn de locaties waar vier kunstenaars op zoek zijn gegaan naar verbindingsmogelijkheden van de ene naar de andere kant van het kanaal. De kunstenaars zijn Leonard van Munster, Frank Koolen, de twee kunstenaars van New Sculpture Department en Merlijn Twaalfhoven.

Van katapult tot koperkwintet

Elke kunstenaar heeft op eigen wijze die verbinding tot stand gebracht. Hoewel sommige kunstwerken ook op andere tijden te zien en te beleven zijn, komt op 17 augustus alles bij elkaar in de eerdergenoemde bustour, waarbij 60 passagiers mee kunnen. Zij gaan onderweg genieten van het bijzondere Noord-Hollandse landschap, van een lekker drankje dat in de bus wordt geschonken en van verschillende meerijdende kunstenaars die tijdens de tour wat meer over hun werk vertellen.Het vertrek is om 16.30 uur in Alkmaar op de Turfmarkt bij het kunstproject van David Bade; ook onderdeel van de NHBNL 2014. Langs alle vlotbruggen worden de projecten bezocht en na het diner bij Chinees-Indisch restaurant The Mandarin (naast de vlotbrug ’t Zand) wordt om 20.30 uur geluisterd naar de muziekcompositie ‘Dunner dan de lucht’ – het project van Merlijn Twaalfhoven – die aan twee kanten van het kanaal wordt uitgevoerd. Na afloop (ca. 21.00 uur) rijdt de bus terug naar Alkmaar.

 

Wat valt er onder andere te zien?

  • Kees Boevé en Lorenzo Quintanilla, kunstenaars van New Sculpture Department, bouwden een katapult bij de Rekervlotbrug in Koedijk – die niet voor niets Rekerkapotbrug wordt genoemd. Met een stoel waardoor mensen zich naar de overkant kunnen laten lanceren; maar niets is wat het lijkt. Het werk is nog te zien tot 2 september.
  • De tour gaat verder langs een nog niet bekend werk van Leonard van Munster en eindigt bij Vlotbrug ’t Zand. Daar is tussen 13.00 en 19.00 uur een performance te zien van Frank Koolen: twee supporters van fictieve rivaliserende voetbalclubs zullen elkaar elk kwartier midden op de brug ontmoeten. Ook hier loopt het anders dan verwacht. Een absurd en humoristisch schouwspel.
  • Om 20.30 uur zal bij dezelfde vlotbrug een koperkwintet de muziekcompositie ‘Dunner dan de lucht’ ten gehore brengen; deze is speciaal voor NHBNL gecomponeerd door Merlijn Twaalfhoven. De blazers staan aan weerszijde van de brug, het publiek zoekt een plekje langs het water of op de brug.

NHBNL14 komt mede tot stand dankzij Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB Fonds, SNSREAALfonds, de gemeenten Alkmaar en Purmerend, het Land van Leeghwater en Nautisch Centrum Nicolaas Witsen.

Vlotbrug 't Zand

Foto: Quirien van Trigt

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info