Lezing Noord-Hollands kanaal

Op 25 oktober organiseert het Zijper Museum een lezing over het Noord-Hollands kanaal. Spreker is Henk Stapel, historicus, voormalig zeeofficier, ex-directeur van het Nationaal Redding Museum Dorus Rijkers en kenner bij uitstek van het Noord-Hollands kanaal. De lezing maakt deel uit van de serie jubileumactiviteiten die het Zijper Museum organiseert in het kader van zijn 50-jarig bestaan. 

  

Volgend jaar is het tweehonderd jaar geleden dat de eerste schepen over het kanaal voeren waaraan door 10.000 man gedurende vijf jaar is gewerkt. In de lezing wordt ingegaan op de noodzaak van het kanaal, op Jan Blanken, de man die het ontwerp maakte en belast was met de uitvoering, op de keuze van het traject en de technische aspecten van de werkzaamheden. Aan de hand van kaarten van Waterstaat wordt het 80 kilometer lange kanaal  gevolgd, waarbij technische innovaties als vlotbruggen de aandacht krijgen.

 

De aanleg van het kanaal bleef in het buitenland niet onopgemerkt en koningen stuurden waarnemers. Hun observaties geven een goed beeld van wat er gebeurde. Wat was de economische betekenis van het kanaal?

Zoveel als mogelijk zal de situatie in de Zijpe worden belicht.

 

Tot slot: waarom kreeg Jan Blanken niet de eer die hij verdiende voor dit, lange tijd grootste, waterbouwkundige project?

 

In 2024 zal de wisselexpositie van het Zijper Museum in het teken staan van het Noord-Hollands kanaal, omdat het dan jaar 200 jaar geleden is dat het kanaal werd geopend.

 

Datum: 25 oktober

Aanvangstijd: 20.00 uurinloop vanaf 19.30 uur
Entree met koffie/thee: € 5,—

Belangstellenden kunnen zich alleen aanmelden via een mailtje aan info@zijpermuseum.nl 

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info