Mijn Beleving van de maand februari

MIJN BELEVING VAN DE MAAND FEBRUARI
Door Gerard Schagen

Het is 3 februari, ik sla de krant open…. Het is toch niet waar??? Helaas wel… De Zwarte Pieten discussie laait al weer op en wordt gepresenteerd met een grote kleurenfoto. Ik wil er van alles over zeggen, maar laat ik me stil houden, dat moest de media ook doen. Integendeel, het volgende moment mogen die heerlijke moorkoppen niet meer, wat volgt nog?? De zigeunerschnitzel, het bruin brood??

Even het hoofd leeg maken, te fitnessen; daar wacht in de hal van de Multitreffer een positieve verrassing. Daar hangen tekeningen over hoe onze sporthal gaat uitbreiden, de eerste stap is gezet, hier kan toch eigenlijk niemand tegen zijn…

Nog meer positief nieuws, de glasvezelkabels kunnen officieel worden uitgerold in ’t Zand, het avontuur is begonnen…waar Gerard Schouten en zijn mensen zo hard voor hebben gestreden is voorlopig gelukt. Nu maar hopen dat ook het vervolg gladjes verloopt.

Ik doe mee omdat  het belangrijk is voor de toekomst maar verwacht als anti techneut ook in de afwerking een goede begeleiding.

 

De  storm Caira raast over het land, de schade in ’t Zand lijkt mee te vallen. Onze schommelende kabouter van Rien Poortvliet heeft het reuze naar zijn zin, je ziet een lach op zijn gezicht…. Tot ineens die vreselijke gil, zijn ellenboog raakt onzacht de boom, gebroken…. Even spalken en jawel hij schommelt weer vrolijk lachend verder.

Een storm van verontwaardiging trekt over het land als het gevreesde coronavirus wordt gebruikt in een vrolijke carnavalskraker en als Aziaten (meestal geboren in Nederland) op alle mogelijke manieren worden vernederd. Moet je je nu schamen dat je Nederlander bent… Nee, want ik wil dit helemaal niet en met mij de meeste weldenkende mensen. Maar de schaamtelozen krijgen weer alle aandacht. Aandacht voor Radio 10 gold, dat spijt betuigt… An me hoela, het kwaad is al geschied, de sociale(?) media heeft al massaal bezit genomen van dit verachtelijke feest?nummer en voor- en tegenstanders jagen elkaar in de gordijnen.

Het stof is nog niet neergedaald of de volgende radioman maakt zijn excuses omdat hij zijn gast ongestoord de vreselijkste dingen over de Joden laat zeggen.

Nu even heel iets anders. In de serie Typisch Nederlands is de wortel onderwerp van de nieuwe postzegel van Post NL. Vooral de filatelisten zullen hier van smullen, hoewel likken hoeft niet meer.. Ja die Nederlandse wortel, toch lekker in de hutspot enz. En hoe zat het met het wortel trekken op de lagere school? Of was dit bij de tandarts? In ieder geval weten we nu dat die oranje peen in de 16e eeuw eerst wit, daarna geel, rood en zelfs paars is geweest. Hij werd oranje om Willem van Oranje te steunen en komt ongetwijfeld ook in allerlei vormen bij ons koningshuis op tafel. Eet smakelijk…

Ja, laten we nog even bij de groente blijven. Ik zocht bij onze zeer gewaardeerde Spar naar bleekselderij. Ik dacht dit lijkt er wel op. De verpakking vermeldde “Apio Verde” Het was volgens de ook verbaasde Spar-medewerker  inderdaad bleekselderij, Verder ook geen woord Nederlands op de verpakking. Is dat de toekomst, wordt het Nederlands een dialect?

Gelukkig is er nog het oer-Hollandse spel “Lingo” Indertijd door overheid en NPO-bazen in de ban gedaan en gelukkig weer opgepakt door het commerciële SBS 6. En daar stonden zomaar 2 frisse Zandtemer dames achter de desk. Wat ging het goed de eerste keer, maar de tweede dag sloegen bij Hester en Anneke de zenuwen toe omdat de tegenstanders wel erg goed waren en ook nog eens het geluk aan hun zijde hadden. Toch lieten de Zandtemer juffen een goede indruk achter vanwege hun spontaniteit en vooral het feit dat Hester een feilloze aankondiging deed, tot vooral groot plezier van JP. Wel juf blijven hé Hester..

Er viel deze maand 148 mm neerslag in mijn achtertuin, wel heel extreem als je bedenkt dat het gemiddelde voor februari op 66 staat. 21 van de 29 dagen is ook behoorlijk. Laten we hopen dat er in maart minder tranen vloeien.

We hebben februari afgesloten met een bezoek aan de Lentetuin, respect voor al die mensen die hier bij betrokken zijn.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info