Mijn beleving van de maand januari

MIJN BELEVING VAN DE MAAND JANUARI
Door Gerard Schagen

Met veel mooi siervuurwerk en ook de nodige knallen werd in ’t Zand 2024 ingeluid, precies zoals de traditie het wil.

Hoe anders was het elders in het land, daar werd vuurwerk gebruikt als moordwapen/brandstichter. De daders hiervan dienen ook als zodanig gestraft te worden, maar het zal wel weer uitdraaien op een taakstrafje.

Doordat dit geweld steeds meer toeneemt  dreigen de massa goedwillenden de dupe te worden van een algeheel  vuurwerkverbod.

 

Prijzen: Januari, de maand van de prijsuitreikingen.

– 79 prijzen gingen naar alle deelnemers die weer en wind hadden getrotseerd om de speurtocht en bijbehorende rebus tot een goed einde te brengen.

– In de Geel-Zwartkantine was het weer gezellig en werd de sterke, nooit opgevende lange afstandloper Peter Tas gekozen tot Sportman van het jaar.

– Ook in de aangrenzende sporthalkantine was het beregezellig. Rick en Cindy Bellis werden met hun rijschool tot ondernemer van het jaar gekozen. Niet zomaar een rijschool maar steeds groeiend. Nu ook met een grote vrachtwagen langs de weg.

– Ook groeiend en vooral bloeiend is “Florina” van Corina v.d. Vlugt en haar dochters. Dat was juist het publiek weer opgevallen, dus de publieksprijs

– Ik denk dat ook de ijsclub “Land van Buur” een prijs verdiend. Precies op tijd hadden ze de ijsbaan klaar om 2 dagen te genieten. Ook van mijn vorige maand beschreven chocolademelk.

– Persoonlijk vind ik het een prijs als de oncoloog tegen je zegt: “Jou wil ik een  jaar niet meer  zien”.

 

Geen prijs verdiend de provincie Noord Holland. Terwijl men vanuit het mudvolle Ter Apel smeekt om asielzoekers over het land te spreiden pakt de gemeente Schagen de handschoen op. 50 units bouwen voor 5 jaar. Mooi toch…Had je gedacht..  De provincie zegt “Niets ervan, na 1 jaar moeten de units weer worden gesloopt want daarna past het niet meer in het landschap. Zo denkt men in het Haarlemse pluche. Kapitaalvernietiging zeg ik dan met mijn nuchtere verstand.

Inmiddels heeft Schagen al weer andere, verdergaande plannen, maar daar zijn ook weer vergunningen voor nodig.

 

Pas op!!! De fantasie gaat weer eens met me aan de loop en wordt verweven met de werkelijkheid. Het zit zo…

Terwijl op TV de documentaireserie “De aarde beeft” draait, die het wel en vooral het wee van de provincie Groningen laat zien door de jaren heen, is er een goedlachse man die een nachtje Groningen wil doen. Het mag niet teveel kosten, want binnenkort raakt hij zijn baan kwijt en is hij werkloos.

Brutaal is hij wel. Hij vraagt gewoon of hij een nachtje mag slapen in één van de noodwoningen waar Groningers zijn gehuisvest die al jaren wachten op een beslissing wat er gaat gebeuren met hun onbewoonbaar verklaarde woning.

De gastvrije Groningers geven hem de sleutels en hij kruipt lekker onder de wol.

De volgende morgen vertelt hij breed lachend hoe geweldig hij dit onderkomen vind. Het is een waar paleisje.

Voordat hij met pek en veren wordt verjaagd verdwijnt hij spoorslags richting Den Haag waar hij ’s middags al weer fluitend door de straten fietst. Hij kijkt liever niet naar “De aarde beeft.”

Terug naar de werkelijkheid. Ik ga wel kijken.

 

In januari viel 9 mm regen in 15 dagen, dat is vrij normaal.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info