Mijn beleving van de maand november

MIJN BELEVING VAN DE MAAND NOVEMBER
Door Gerard Schagen

2 November: Storm en regen, tijd voor de griepprik.
Met storm en regen in de rug waaien we met rollator en al door de achterdeur bij dokter De Boer naar binnen.
De prik in hetzelfde gaatje als de coronaprik, mooi makkelijk, en door de voordeur weer naar buiten. Even een welverdiend harinkje halen bij de gezonde apotheek en stoempend tegen de elementen weer huiswaarts, de prik is binnen…

Twee dagen later: De Jonge Prins loopt vol  dus klokslag 20.00 uur kunnen de veilingmeesters beginnen aan de grote klus om er voor 24.00 uur ruim 200 koopjes doorheen te jagen.
Ze kregen te maken met een koopgraag publiek dat leidde tot vele toppers.
Goed mogelijk dat ’t Zand een sjoeldorp wordt. Zo’n 6-tal handgemaakte sjoelbakken van sublieme kwaliteit zullen de komende wintermaanden zorgen voor gezelligheid in Zandtemer huiskamers.

Halverwege de avond werd afscheid genomen van veilingmeester Siem Broersen.
Na heel veel jaren zegt de leeftijd “nu is het genoeg”. De grote kracht van Siem was om met stemverheffing zijn publiek bij de les  te houden. Samen met Adri de Wit wist hij ook de komische noot er in te brengen.

 

Met een hamer, cadeau, bloemen en een daverend applaus verliet hij het podium, waar Marcel Noppen al klaar stond om het over te nemen en de veiling naar het prachtige eindbedrag van ruim € 32.000,– te brengen.

 

De Korte Bosweg, dan denk je aan bollenteelt en een stuk natuurgebied.
Maar daar ergens in een verscholen hoekje vertroetelde Marriette van den Berg haar bietenzaadjes. Eén van die zaadjes was haar zo dankbaar dat hij uitgroeide tot een zwaargewicht van 44 kilo. Dat betekende dat ze het kampioenschap “Bieten telen” wist binnen te slepen. De driekleur werd gehesen en het volkslied gezongen. We hebben er weer een beroemde Zandtemer bij.

 

Het aantal keuvelaars in onze straat viel dit jaar tegen terwijl het weer toch goed was.
Ik heb begrepen dat steeds meer de Goudkust wordt opgezocht

Terwijl politici debatteren over de macht van de zorgverzekeraars geven deze al weer tonnen uit om zieltjes te winnen en spelen ze ziekenhuizen en medici tegen elkaar uit en wantrouwen zorgpersoneel en patiënten door ze steeds dezelfde formulieren in te laten vullen daar waar bekend is dat er toch gen verandering op treed.
En nu moet ik over 3 dagen gaan stemmen terwijl ik nog steeds zweef….

Ik kwam een paar Jamaicaanse spreekwoorden tegen:

“Een man met een korte broek draagt lange bretels”.

“Als het een nuffige dame goed gaat neemt ze een speld om erwten te eten”.

 

Zal de goede Sint nog komen?
Nu hij het weer zo lelijk vind.

 

En jawel hoor…. Niet per boot maar klokslag 11.00 uur kwam hij uit de kerk.
Mogelijk had hij nog een gebedje gedaan, zo van: “Lieve Heertje geef mooi weertje”.
Het had niet helemaal geholpen. Hij was in  Nederland, ’t Zand wel te verstaan. Waar zonnestralen, windvlagen en regen elkaar afwisselden.

Het Zandtemer Sinterklaasfeest werd weer vooraf gegaan door een spannende film op tzandinfo. Knap om elk jaar weer een nieuw thema te verzinnen.

Het is zondag, Geel-Zwart speelt thuis dus moet ik er bij zijn.
Dat lukt niet altijd,, maar kom, het laatste half uur ga ik toch nog mee pikken.
Bij aankomst vreugde, we staan met  3-0 voor, het wordt de eerste thuisoverwinning van dit seizoen. Echter wat ik daarna zag maakte me niet echt blij. Geel-Zwart trok zich massaal terug en ging die 3-0 met hand en tand verdedigen met af en toe een counter, waarna het middenveld weer aan de gasten werd gegund en onze defensie het Spaans benauwd kreeg. Gelukkig waren de Niedorpse voorwaartsen niet scherp en hadden wij een goede keeper, anders had het zomaar weer 3-3 kunnen worden. Waar is het lef gebleven van onze gele leeuwen. Als het 3-0 is is het niet verboden om ook nog 4-0 te maken. In deze klasse heel normaal, zegt deze wijsheid aan de kant.

Gaat november een natte traditie worden? Dit jaar viel er, net als vorig jaar, 193 mm regen. Toen in 16 dagen, nu liefst 23, en dan te bedenken dat 2 jaar geleden het gemiddelde nog 100 mm lager lag, 93 dus. Dat wordt nu behoorlijk opgekrikt.

December komt er aan. Sinterklaas doet er alles aan om die schreeuwende Kerstman voor te blijven maar krijgt weinig medewerking. Kerstmis is voor mij meer het feest van de lichtjes en Sinterklaas zorgt al eeuwen voor de cadeaus.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info