Ook dit jaar Blauwe Vlag voor de stranden van gemeente Schagen

De Internationale jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 181 Blauwe Vlaggen toegekend, 124 jachthavens en 57 stranden. Ook jaar zit gemeente Schagen er weer bij. Donderdag 8 mei nam strandbeheerder Gerard Glas het certificaat in ontvangst in Ouddorp aan Zee.

Gemeente Schagen ontving de Blauwe Vlag voor de 30e keer op rij. “We zijn erg trots op de Blauwe Vlag”, zegt wethouder Hans Heddes. “Het is voor ons een erkenning van de kwaliteit van onze stranden. We investeren samen met de strandpaviljoenhouders veel in een kwalitatief goed product waarbij we duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. De criteria van de Blauwe Vlag vormt daarbij een goed instrumentarium. Iedereen weet nu waar hij of zij aan toe is”.

 

Veilige en schone jachthavens en stranden

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden van Schagen nog aan de vereisten voldoet.

 

Blauwe Vlag

Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieuorganisatie.

 

Internationale jury

De internationale jury was vol lof over de Nederlandse kandidaten, de wijze waarop “environmental education” wordt geïmplementeerd en de andere criteria worden toegepast.

 

Openingsceremonie

Twee parachutisten daalden in Ouddorp aan Zee neer met de Blauwe Vlag 2019. Deze werd gehesen door de loco Commissaris van de Koning van de Provincie Zuid-Holland, de heer Floor Vermeulen.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info