Open molendagen bij Molen de Hoop

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei zijn er weer open molendagen bij Korenmolen De Hoop in ’t Zand. Een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij iedereen welkom is en er geen entree wordt geheven. Mooier kunnen we het niet maken om eens een maalvaardige molen vanbinnen te bekijken. Een stukje cultuurgoed dat stamt uit het jaar 1630.

Ooit is Molen de Hoop gebouwd als Volmolen nabij Leiden. De toenmalige naam van de molen was “de Haan”. Een molen die gebouwd was om wol te laten vervilten. Een proces wat voordien handmatig geschiede in houten tonnen gevuld met ranzige boter, warm water en menselijke urine. Geen fijne klus dus. De molen industrialiseerde dit proces en zorgde voor een hogere productie en betere werkomstandigheden. Later werd de molen ingezet als zaagmolen en heeft 150 jaar als zodanig dienstgedaan. In 1865 kwam de molen naar ’t Zand en werd in zijn volgende leven ingezet als korenmolen. Maar genoeg hierover. U kunt zelf even gezellig langskomen en u door de rondleider laten informeren over dit stukje vaderlandse geschiedenis.
Kinderen vinden molens prachtige werktuigen. Met veel plezier bezoeken ze een molen en zijn altijd wel te porren voor een tocht naar boven langs de molentrap. Komt u dit jaar met uw kinderen of kleinkinderen naar onze molen.
Speciaal voor hen hebben we dit jaar een Molen Doe-boekje beschikbaar dat de molenaar gratis weggeeft. Het boekje staat vol met leuke molenweetjes, spelletjes en kleurplaten. Wilt u ook zo’n Doe-boekje aan uw kind of kleinkind geven? Kom dan op 14 of 15 mei naar molen de Hoop in ’t Zand.
En uiteraard worden er dan ook weer de traditionele molen pannenkoeken gebakken.
Op zaterdag en zondag starten we om 11.00 ’s morgens. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website: www.molentzand.nl.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info